Hlavní obsah

VIDEO: Do USA přišla změna, raduje se Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO
Aktualizováno

Vítěz amerických prezidentských voleb Barack Obama na mohutném shromáždění svých přívrženců v Chicagu ve státě Illinois ve středu ráno středoevropského času prohlásil, že s nynějšími volbami přišla do Spojených států změna.

Foto: Jason Reed, Právo

Budoucí prezident Barack Obama se po vítězství objímá se svou ženou Michelle.

Článek

Řekl, že mu již telefonoval jeho soupeř ve volbách, republikán JohnMcCain a uznal svou porážku. Volby podle Obamy dokázaly, že Amerika je skutečně sjednocená, a to i přes sociální a etnické rozdíly. "Je to důkaz demokracie," prohlásil Obama.

Demokratický kandidát získal většinu hlasů volitelů, potřeboval jich 270 hlasů a získal jich 338.

Obama poděkoval své rodině, svému týmu a také republikánskému soupeři McCainovi. Dcerám za podporu slíbil štěně, které se s nimi nastěhuje do Bílého domu.

Barack Obama mává svým příznivcům.foto: Reuters/John Gress

"Ukázalo se, že nejsme jen sbírkou jednotlivců, nejsme jen souhrnem červených a modrých států, ale jsme Spojené státy americké," prohlásil Obama před bouřícím publikem. "Ve Spojených státech je všechno možné," uvedl illinoiský senátor před zaplněným chicagským Grant Parkem, kam si nového amerického prezidenta přišlo poslechnout asi 125 000 jeho přívrženců.

Barack Obama po vyhlášení výsledků.foto: Reuters/Carlos Barria

Jeho projev provázelo nadšené jásání. Llidé Obamovi naslouchali s velkým zaujetím, mnohým tekly slzy. Dav po Obamovi opakoval jeho oblíbené heslo "Ano, můžeme", kterým svůj proslov také zakončil.

Výroky Baracka Obamy
Trvalo to dlouho, ale dnes večer... v tomto rozhodujícím okamžiku do Ameriky přišla změna.
Senátor McCain v této kampani bojoval dlouho a tvrdě. A pro tuto zemi, kterou miluje, bojoval ještě déle a tvrději. Americe přinesl takové oběti, které si většina z nás nedokáže představit. Blahopřeji mu.
Dnes večer bych tu nestál bez nepřestávající podpory mojí v posledních 16 letech nejlepší přítelkyně, bez opory naší rodiny, bez mé životní lásky, bez příští první dámy... Michelle Obamové.
I když již není s námi, vím, že se moje babička dívá, společně s mojí rodinou, která ze mě udělala to, co jsem. Scházejí mi. Vím, že můj dluh vůči nim je nezměrný.
(Kampaň) získala sílu díky mladým lidem, kteří odmítli mýtus, že jejich generace je apatická. Získala sílu díky těm právě ne nejmladším, kteří v drsné zimě a spalujících vedrech klepali na dveře lidí, které vůbec neznali, a díky milionům Američanů, kteří se coby dobrovolníci podíleli na organizaci a dokázali, že i po více než dvou stoletích vláda lidu, vláda pro lidi a lid vládnoucí nezmizely z povrchu Země.

Obama ve svém projevu upozornil Američany na výzvy, které na ně čekají. "Volby se uskutečnily v době, kdy jsou Spojené státy ve válce v Iráku a v Afghánistánu a navíc balancují na pokraji hospodářské recese. Musejí vzniknout nová pracovní místa, musí být napraveno spojenectví," uvedl Obama. To podle něho potrvá více než rok. "Ale my to zvládneme, to vám slibuji," vzkázal budoucí prezident lidem ve Spojených státech.

Příznivcům, kteří s ním nemohli být v Chicagu poslal děkovný email. I v něm upozorňoval, že USA čeká tvrdá práce: "Čeká nás hodně práce, abychom vrátili USA na koleje."

Barack Obama s Joem Bidenemfoto: Reuters/Jim Bourg

Kromě díků svému kandidátovi na viceprezidenta Joeovi Bidenovi nebo manželce Michelle, kterou nazval "svým nejlepším přítelem, skálou naší rodiny a láskou mého života" si Obama vzpomněl i na svoji babičku Madelyn Dunhamovou, která příštího pravděpodobného prezidenta USA vychovala a několik hodin před začátkem voleb zemřela.

Oslavy Obamových příznivců v Tampěfoto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám