Hlavní obsah

Demokraté posílili v americkém Senátu

Novinky, aš, Washington Post, Bloomberg
WASHINGTON
Aktualizováno

Ve stínu prezidentských voleb zůstaly v USA další probíhající hlasování. Ve hře přitom byla křesla v Senátu a pozice guvernérů. I v tomto hlasování uspěli demokraté a majoritu posílili. Své křeslo si v Delaware udržel i demokratický kandidát na viceprezidenta John Biden. Hlasovalo se také v referendech o potratech a sňatcích osob téhož pohlaví.

Článek

V Senátu získali demokraté další čtyři křesla na úkor republikánů. Demokratičtí kandidáti uspěli v Severní Karolíně, v New Hampshire, ve Virginii a v Novém Mexiku. Ve Virginii byl poražen 81letý John W. Warner, který v Senátu seděl třicet let. Nahradí ho demokrat Mark R. Warner, který s ním ale není příbuzný. Virginie bude po 40 letech modrá, protože oba její senátoři budou demokraté.

Zatím však v Senátu nemají demokraté 60 hlasů, aby mohli zabránit obstrukcím ze strany republikánů. Mají 56 křesel, republikáni 40. V Kentucky těsně vede republikán.

V Coloradu zatím nejsou definitivní výsledky, ale demokrat Mark Udall má šanci porazit stávajícího republikánského senátora Wayne Allarda.

Křeslo v Senátu obhájili Biden i Kerry

V řadě dalších států si současní senátoři udrželi svá křesla. Byl to i případ Johna Bidena, který je demokratickým kandidátem na viceprezidenta. Do Senátu byl za Delaware zvolen už posedmé.

Svá křesla dále obhájili demokratičtí senátoři v Illinois a v Massachusetts, kde byl opět zvolen neúspěšný prezidentský kandidát demokratů z roku 2004 John Kerry. Stávající demokratičtí senátoři obhájili své posty i v New Jersey, v Michiganu, Jižní Dakotě, Arkansasu, na Rhode Islandu, v Montaně a v Iowě.

Křesla obhájili i stávající republikánští senátoři v Tennessee, Maine, Jižní Karolíně, Kansasu, na Aljašce, v Oklahomě, Wyomingu, Texasu, Misssissippi a v Západní Virgínii.

Missouri povede demokrat

Demokraté stojí nyní v čele 28 amerických států. Z jedenácti států, kde se volilo, vyhráli v pěti. Tradičně republikánské Missouri nyní povede demokrat Jay Nixon, který porazil republikána Kenny Hulshofa. V Severní Karolíně povládne poprvé žena, demokratka Beverly Perduová.

V Delaware uspěl demokrat Jack Markell, který by měl v Obamově vládě zaujmout post ministra financí. V opakovaném souboji z roku 2004 ve státě Washington porazila demokratka Christine Greoireová republikána Dino Rossiho.

V Montaně, Severní Dakotě, New Hampshire, v Indianě a v Západní Virgínii stávající guvernéři obhájili svůj post. Prostou většinou obhájil svůj post i vermontský guvernér James Douglas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám