Hlavní obsah

ON-LINE: Jak Američané volili prezidenta

• Aktualizováno
Novinky, rei

Američané v úterý volili nástupce George Bushe v Bílém domě. Volby provázela rekordní účast voličů. Zvítězil demokrat Barack Obama a potvrdil tak roli favorita před republikánem Johnem McCainem. Obama je prvním černošským prezidentem USA.

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama

Článek

07:22 - Americké akcie v úterý výrazně posílily díky končící nejistotě ohledně výsledku boje o post prezidenta USA. Dow Jonesův index vrostl o 3,28 % na 9625,28 bodu. Jde o největší růst v den prezidentských voleb.

06:08 - Americká senátorka Hillary Clintonová pogratulovala Obamovi s tím, že jde o "historické vítězství amerického lidu".

Získaní volitelé (k vítězství bylo potřeba 270): Barack Obama338 (průběžný předpokládaný výsledek)John McCain159 (průběžný předpokládaný výsledek)05:58 - Barack Obama vystoupil přes desítkami tisíc příznivců v chicagském Grant Parku. "Do Ameriky přišla změna," řekl.

05:35 - Obamovi podle CNN telefonoval prezident George Bush, aby mu pogratuloval k vítězství.

05:21 - John McCain uznal porážku. Obamovi na dálku pogratuloval a pochválil jeho kvality.

05:01 - Barack Obama se stane budoucím prezidentem USA. Vyplývá to z předpovědí amerických stanic. Obama míří k zisku většiny nerozhodnutých klíčových států.

:. Průběžné výsledky voleb v USAfoto: Novinky

04:48 - Obama, který zřejmě míří k celkovému vítězství, zvítězil podle odhadů stanice Fox News také v dalším důležitém státě - ve Virginii. Tento stát disponuje hlasy 13 volitelů a demokraté v něm v prezidentských volbách nezvítězili od roku 1964.

04:11 - Obama vede v Iowě, Ohiu a Novém Mexiku, které v roce 2004 volily republikána.

:. McCain uznal porážku. Za ním stojí jeho manželka Cindy.foto: Reuters/Rick Wilking

04:06 - Podle agentury AP volili Obamu téměř všichni voliči tmavé pleti a dvě třetiny hispánských voličů, kteří se zatím dostavili k volbám. Také více než polovina ženských voliček dala doposud dala hlas. McCaina zatím volilo přes 50 procent bělochů. Výraznou skupinou, která mu dala hlas, jsou dle AP lidé starší 65 let.

04:00 - Končí volby také v Utahu, Iowě, Montaně a Nevadě.

03:46 - Podle CNN v letošních volbách volilo víc mladých voličů než v předchozích.

03:24 - V klíčovém státě Ohio, kde se bojuje o 21 volitelů, zvítězí podle predikcí Obama. Dosud žádný republikán, který v Ohiu prohrál, se do Bílého domu nedostal.

03:00 - Zavírají se volební místnosti v dalších patnácti federálních státech.

02:32 - V jižních státech, kde McCain vedl v předvolebních průzkumech, má podle predikcí amerických stanic zajištěno vítězství.

02:14 - V Pensylvánii zvítězil podle odhadů stanic NBC a ABC demokrat Barack Obama. Pensylvánie s 21 hlasy volitelů patří ke klíčovým státům, které rozhodnou o výsledku amerických prezidentských voleb.

02:03 - V dalších šestnácti státech skončilo hlasování.

01:56 - Americké stanice předpovídají McCainovi vítězství v Jižní Karolíně, Obamovi ve východních státech, kde dlouhodobě vedl v průzkumech.

01:36 - V Grant Parku v Chicagu, kde má před příznivci vystoupit Obama, se začínají shromažďovat davy. Očekává se účast až miliónu lidí. Obamu má z bočních stran chránit neprůstřelné sklo.

01:02 - Podle předpovědí amerických stanic zvítězil v Kentucky McCain, Obama zase ve Vermontu.

00:50 - Po Ohiu, Západní Virginii a Severní Karolině by oficiálně mělo začít končit hlasování v Maine, Connecticutu, New Hampshire, Pensylvánii, Illinois, Missouri, Oklahomě, Massachusetts, Tennessee, Alabamě, Mississippi a Floridě. Místnosti však často zůstávají otevřené dál kvůli voličskému zájmu či předchozím technickým problémům.

00:35 - zdroje z McCainova týmu řekly BBC, že si republikánský kandidát vede dobře na jihozápadě a severovýchodě.

00:18 - McCain se z Colorada vrací do Phoenixu. Na cestě tam je i Palinová. Ve středisku republikánské kampaně se očekává vítězství. V prodeji jsou trička s nápisem Vítězství McCain-Palinová za 15 dolarů.

24:00 - Ve státech Georgia, Kentucky, Jižní Karolina, Virginie, Indiana a Vermont skončilo hlasování. Indiana patří mezi klíčové státy, v nichž byly síly obou kandidátů v průzkumech vyrovnané.

:. McCain v Coloradu představil svou matku Robertu (druhá zprava). Zleva za ním stojí jeho žena Cindy, senátor Joe Lieberman a jeho manželka Hadassah.foto: Reuters/Brian Snyder

23:40 - Ve všech federálních státech podle CNN podporuje většina lidí, kteří volí poprvé, Baracka Obamu.

23:19 - 36 procent z těch, kdo považují za hlavní téma válku v Iráku, volilo podle CNN McCaina.

23:04 - Podle průzkumu CNN mezi voliči byla nejdůležitějším tématem voleb ekonomika (pro 62 procent lidi), pak konflikt v Iráku (10 procent), boj proti terorismu (9 procent) a zdravotnictví (9 procent).

22:29 - V coloradském městě Greely zaznamenali problém se španělsky mluvícími voliči, kteří nerozuměli dokumentům v angličtině. V místě chyběli překladatelé.

22:00 - Zbývají dvě hodiny do uzavření prvních volebních místností na východním pobřeží.

21:37 - Stanice BBC citovala mediálního magnáta Ruperta Murdocha, který se obává, že by Obama v případě vítězství nasměroval USA "jiným a nebezpečným směrem" svou podporou ekonomického protekcionismu.

20:40 - McCain na shromáždění v Coloradu představil i svou 96letou matku, aby dokázal, že na prezidentský úřad není starý.

20:07 - Podle odhadu BBC by mohl jeden z kandidátů dosáhnout potřebných 270 volitelů okolo 03:00 SEČ.

:. Obama volá voličům.foto: Reuters/Jason Reed

19:11 - Ve Virginii jen během prvních tří hodin volby dorazilo za deště k urnám ke čtyřiceti procentům voličů.

18:46 - Dolar v nejistotě před vyhlášením výsledků klesl vůči koši šesti hlavních měn o 2,4%. Je to největší jednodenní propad za 13 let.

18:10 - Do Arizony se do střediska McCainova týmu letecky z Aljašky po odvolení vypravila jeho možná budoucí viceprezidentka Sarah Palinová. Týmy obou prezidentských uchazečů, včetně jich samotných, na poslední chvíli obvolávají lidi a zvou je k urnám.

18:00 - Obama se po vhození hlasu přesunul do Indianapolis, kde s přáteli hrál a basketbal a pak se přesunul sídla jeho kampaně. Výsledky ale plánuje přijmout na shromáždění v chicagském Grant parku, kam mají dorazit desetitisíce lidí.

Reklama

Související články

Obamovi zemřela těsně před volbami babička

Prezidentský kandidát amerických demokratů Barack Obama v pondělí oznámil, že zemřela jeho babička. Šestaomsedátiletá Madelyn Dunhamová, kvůli níž Obama před...

Výběr článků

Načítám