Hlavní obsah

VIDEO: V USA začaly volby, Obama má již první malé vítězství

Aktualizováno

Kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta Barack Obama podle posledního průzkumu preferencí vede nad svým republikánským soupeřem Johnem McCainem v pěti z osmi států, které jsou klíčové pro výsledek úterních prezidentských voleb. V celostátním měřítku má Obama náskok 11 procentních bodů.

Američané si zvolí nového prezidentaVideo: ČTK

 
Článek

Vyplývá to ze závěrečného šetření Zogbyho institutu pro agenturu Reuters a zpravodajskou stanici C-SPAN.

Obama si zapsal první vítězství. Svého republikánského soupeře Johna McCaina porazil v malých obcích Dixville Notch a Hart's Location ve státě New Hampshire, kde se volební místnosti otevřely tradičně hned o půlnoci místního času (06:00 SEČ).

V obci Dixville Notch ve státě New Hampshire se volební místnost otevřela o půlnoci místního času (6:00 SEČ) a Obama zde obdržel 15 hlasů.

Má podporu 54 procent

V rámci celých Spojených států podle průzkumu Obamu podporuje 54 procent dotázaných, pro McCaina je 43 procent. Náskok demokratického kandidáta se proti pondělnímu šetření zvýšil o čtyři procentní body a je největší za poslední týden.

Pro výsledek hlasování budou rozhodující volby v několika klíčových státech, které se zatím nepřiklonily na stranu ani jednoho z kandidátů. Podle Zogbyho institutu Obama vede výraznějším náskokem v Pensylvánii, ve Virginii a v Nevadě. Na Floridě a v Ohiu, které mají pro celostátní výsledky největší váhu, se jeho vedení pohybuje na úrovni statistické chyby.

Výsledky budou o půlnoci

McCain si udržuje mírný náskok v Indianě, v Severní Karolíně je jeho vedení statisticky nevýznamné. V Missouri jsou šance obou kandidátů vyrovnané.

Na východním pobřeží začnou volby ráno místního času, tedy v poledne SEČ. Volební místnosti se budou postupně otevírat podle časových pásem. Nejpozději, s pětihodinovým odstupem, začnou hlasovat obyvatelé na Havaji. První výsledky budou známé po půlnoci SEČ. Pokud sčítání půjde hladce, mohl by být 44. prezident Spojených států znám během středy.

Ve dvou horských vesnicích v New Hampshiru začnou volby podle tamější tradice už v prvních minutách dnešního dne, tedy v 6:00 SEČ. Osady Dixville Notch a Hart's Location pouze s pár desítkami voličů budou také první, které oznámí výsledky, protože uzavřít volební místnosti a sečíst hlasy smějí hned, jakmile odvolí poslední zapsaný občan.

Kromě prezidenta volí Američané i všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a třetinu Senátu. Konají se rovněž státní a obecní volby a přes 150 místních referend.

Volební odborníci i průzkumné agentury očekávají účast voličů kolem 64 procent, což by mělo být nejvíc za uplynulých 40 let.

V předčasných a korespondenčních volbách letos už hlasovalo kolem 30 procent voličů.

Nová hlava státu se funkce ujme 20. ledna. Do té doby bude stále pánem Bílého domu současný prezident George Bush.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám