Hlavní obsah

VIDEO: Švejnar i Mašín mají v amerických volbách odvoleno

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Do volby amerického prezidenta zasáhnou i mnozí Češi. Většina krajanů využila možnosti předčasné volby a hlasovala pro svého kandidáta už v neděli. Jasno už ohledně svého výběru mají i mnozí známí Čechoameričané, například Jan Švejnar nebo Josef Mašín.

Článek

Letošní kandidát na českého prezidenta Jan Švejnar svoji volbu odmítl prozradit. „Já mám jasno, ale nesdělím vám to,“ prohlásil s úsměvem.

Krasobruslařská hvězda Ája Vrzáňová, která ve Spojených státech žije přes půl století, je rozhodnutá volit Johna McCaina a Sarah Palinovou: „Od té doby, co jsem odešla z České republiky, tak jsem volila republikány.“

Také Josef Mašín podporuje republikány. „Demokrati byli víc pro Sovětský svaz,“ vysvětlil své rozhodnutí kontroverzní bojovník proti komunismu.

Bývalá asistentka pěti amerických prezidentů Elišky Coolidgeové-Haškové, která do USA emigrovala v roce 1946, volí Baracka Obamu. „Jsem hrdá na to, že se tady prezentuje černoch,“ řekla původem Češka, která se narodila v Praze v rodině bankéře Františka Haška, do USA emigrovala v roce 1946 a pracovala pro prezidenty Johna F. Kennedyho, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona, Geralda Forda a Jimmyho Cartera, než se po téměř 30 letech práce pro americkou vládu vrátila do Česka.

Lidé v americkém Miami čekají ve frontě, aby mohli v předtermínu hlasovat pro svého kandidáta.foto: Reuters/Hans Deryk

V předtermínu hlasovalo ve 25 státech 23 miliónů voličů, v dalších šesti státech ještě zbývá hlasy sečíst. Záměr umožnit předčasné hlasování a ulevit tak náporu voličů se ale nesetkal s velkým úspěchem.

Na některých místech Američané stáli až šestihodinové fronty a panují obavy, že by fronty mohly mnoho občanů od voleb odradit. Dobrovolníci obou stran proto neúnavně obvolávají tisíce lidí, aby jim připomněli, že mají jít volit.

V USA žije přibližně milión Čechů. Jedny z největších českých komunit mají například státy Texas a Iowa.

Reklama

Výběr článků

Načítám