Hlavní obsah

Bush se kvůli nízké oblibě neukazuje, nechce McCainovi kazit kampaň

Novinky, CNN, nka
WASHINGTON

Popularita odstupujícího amerického prezidenta George Bushe podle posledního průzkumu stanice CNN dosáhla rekordního minima, spokojeno s ním je pouhých 28 procent dotázaných. Právě to je zřejmě důvodem, proč se Bush z probíhající prezidentské kampaně stáhl do ústraní.

Článek

Jeho nepřítomnost je obzvlášť nápadná v době, kdy kampaň finišuje a obě strany se ze všech sil snaží podpořit svého kandidáta. Mnohé proto minulý týden udivilo oznámení Bílého dobu, že se Bush od pátku až do voleb nebude účastnit žádných veřejných akcí.

Kancelář prezidenta nejdříve usilovně mlžila. “Prezident je tady velice zaměstnán jinými záležitostmi, především vyproštěním americké ekonomiky z finanční krize,” řekla mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Její zástupce Tony Fratto později přispěchal s dalším vysvětlením: “Pravdou je, že se také snažíme během volebního období zůstat stranou veřejného zájmu. Máme tu dva jednotlivce, kteří se utkají o prezidentský post, a nechceme jim to komplikovat.”

Odborníci ovšem poukazují na jiný důvod prezidentovy nečinnosti - s rekordně nízkou popularitou představuje Bush pro McCaina zřejmé riziko. “Máme co do činění s politiky, kteří soutěží o prezidentský úřad. Čtou výsledky průzkumů a sledují, odkud vítr fouká. Můžete si být jisti, že kdyby se George W. Bush těšil větší oblibě, při kampani by se ukazoval,” řekl Stephen Hess, poradce prezidentů Forda a Cartera.

Reagan jezdil s Bushem starším

Bushova zdrženlivost ostře kontrastuje s chováním Ronalda Reagana na konci jeho druhého volebního období v osmdesátých letech. Svého nástupce George Bushe staršího, otce nynějšího prezidenta, doprovázel po celou dobu jeho kampaně po Státech.

Republikán Reagan tehdy ale byl ve zcela jiné situaci. Z Bílého domu odcházel jako jeden z nejoblíbenějších odstupujících prezidentů - jeho politiku schvalovalo 64 procent Američanů.

Bush má zůstat mimo pozornost veřejnosti až do skončení voleb, které bude v Bílém domě se svojí ženou Laurou sledovat v televizi.

Reklama

Související články

Bushova podpora v USA padá ke dnu

Krize bankovního sektoru ve Spojených státech zasáhla nejcitlivější místa Američanů - jejich kapsy. Potvrzuje to i průzkum listu Washington Post a stanice ABC,...

Výběr článků

Načítám