Hlavní obsah

Na jihu USA se obávají násilí v případě vítězství Obamy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PENSACOLA

Předvolební boj v USA je veden na ostří nože. Netýká se to jen slovních klání mezi kandidáty na prezidenta, demokratem Barackem Obamou a republikánem Johnem McCainem, který na něj v průzkumech ztrácí 5 a 13 procent. Příznivci obou táborů si navzájem ničí volební plakáty a poutače. V Indianě dokonce na Obamův plakát nastříkali svastiku. Ničeny jsou i na Floridě.

Foto: Profimedia.cz

Předvolební plakát Baracka Obamy mezi sukulenty na jihozápadě USA

Článek

„Plakát podporující Obamu, který jsem si umístil před dům, byl několikrát poničen,“ uvedl americký profesor Daniel Miller z floridské Pensacoly. „Většinou jej strhli na zem, ale tento týden ho rozřezali žiletkou.“

„Můj syn mi říkal, že několik středoškoláků se rozhodlo v noci jít ven a ničit Obamovy plakáty, což je v rozporu s federálním zákonem,“ dodal Miller a vysvětlil: „Toto je velmi konzervativní oblast.“ Poblíž se nachází jedna z největších základen amerického námořnictva.

Strach z budoucnosti

„Trochu se obávám násilí, zejména možných protestů nebo nepokojů tady na jihu, když by vyhrál Obama. Rasismus je tady v určitých segmentech společnosti pod povrchem silný,“ uvedl Miller a dodal, že černošští voliči v Severní Karolíně, kteří se rozhodli volit, dříve byli terčem posměchu bělochů.

Hlavní témata voleb

Miller také uvedl, jaká jsou pro něj klíčová téma letošních amerických voleb, podle nichž se rozhodoval. „Pro mě je nejdůležitější schopnost naší demokracie přežít další čtyři roky eroze občanských práv po trvalých útocích Bushovy administrativy v posledních osmi letech.“

„Druhým nejdůležitějším tématem je pro mě zdravotní péče,“ dodal a vysvětlil proč. „I když pojištění mám, mohu je ztratit, když bych přišel o práci. Když bych odešel do důchodu, většina z důchodu by šla na zdravotní pojištění, přímé platby lékařům a na léky. Jestliže i já jsem v takovéto situaci, představte si problémy jiných.“

Třetím a čtvrtým tématem jsou podle Millera dvě války: „Potřebujeme se v rozumném čase přestat angažovat v Iráku a soustředit se na Afghánistán, ne však nutně vojensky.“

"Na posledním místě je u mě ekonomika, ale pro mnohé je na prvním místě,“ dodal Miller. „Osobně jsem přesvědčen, že se ekonomika nemůže vrátit k prosperitě kvůli politice.“ Nedomnívá se, že by McCain měl řešení finanční krize.

Daniel E. Miller je americký profesor historie. Učí na Západofloridské universitě v Pensacole. Zabývá se otázkami československé první republiky. V ČR mu vyšla kniha Antonín Švehla, mistr politických kompromisů o významném agrárním politikovi. I v dalších publikacích se věnoval otázkám politiky agrární strany a jejího nejvýznamnějšího představitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám