Hlavní obsah

VIDEO: V USA odhlasovalo už 23 miliónů voličů, čekali ve frontách

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, BBC, Jiří Roškot, aš, Wall Street Journal

I když se volby konají v USA až v úterý, své hlasy už odevzdalo 23 miliónů Američanů ve státech, které umožnily hlasovat předem. Voliči ale museli čekat v dlouhých frontách i šest hodin. Podle posledního průzkumu televize NBC vede Barack Obama, vyslovilo by se pro něj 51 procent voličů, zatímco McCaina by volilo 43 procent.

Článek

Hlasovat předem umožnilo 31 států, v 25 z nich už bylo spočítáno 23 miliónů hlasů. Hlasování před termínem mělo snížit možný chaos a zkrátit fronty před volebními místnostmi. To se však nestalo. Voliči museli vystát dlouhé fronty.

Před hlasovací místností ve floridském Parklandu čekali lidé i pět hodin. Na Floridě se ve frontách čekalo od dvou a půl do šesti hodin. Šest hodin čekali voliči i ve městě Columbus v Ohiu. Scházet se tam začali už od půl sedmé ráno, i když se otevíralo až ve třináct hodin. Mělo totiž mít otevřeno jen do pěti odpoledne, nakonec však nechali odvolit každého, kdy vydržel čekat.

Fronty byly zaznamenány před 70 procenty volebních místností

Obama bezpečně vede

Náskok demokratického kandidáta na amerického prezidenta Baracka Obamy se o víkendu snížil o dva procentní body. Plyne to z průzkumu listu Wall Street Journal a televize NBC. Má však stále bezpečný náskok osmi procentních bodů, když by pro něj hlasovalo 51 procent oslovených voličů.

Obama vede i v šesti z osmi tzv. nerozhodnutých států, kde střídavě vítězí republikáni a demokraté. Vede nejen v Pensylvánii, ale také v Missouri, v Ohiu, Virginii, na Floridě a Nevadě, kde před čtyřmi lety vyhrál Bush.

K Obamovi si přiklonili lidé ve všech 200 průzkumech uskutečněných během posledních šesti týdnů. I ten poslední to jasně ukazuje, protože McCain by podle něj získal jen 43 procenta, rozdíl je tedy větší než tříprocentní statistická chyba.

"Zvraty situace v poslední minutě neexistují," je přesvědčen historik a specialista na americké volby Allan Lichtman. Od roku 1948 se nikdy nestalo, že by zvítězil kandidát zaostávající týden před volbami o více než pět procentních bodů.

:. Baracka Obamu podpořil Bruce Springsteenfoto: Reuters/Jason Reed

Volební boj vyvrcholil o víkendu

Oba kandidáti se ještě o víkendu snažili přesvědčit voliče v klíčových státech. Soustředili se na lidnaté státy, kde se voliči střídavě přiklánějí k republikánům i k demokratům. Bylo mezi nimi i Ohio, kde McCain agitoval v pátek a Obama v neděli. Žádný republikán se do Bílého domu nedostal, aniž by si připsal vítězství v tomto státě.

V Clevelandu ve státě Illinois Obamu podpořil Bruce Springsteen. Na mítinku se sešlo 80 000 lidí.

"Ani na vteřinu si nemyslete, že už je po všem,“ varoval stoupence favorizovaný demokrat Barack Obama. "Nemyslete si, že moc se jen tak vzdá. Budou na nás házet všechno tak, jak to dělali dřív,“ řekl.

V posledním víkendovém rozhlasovém projevu Obama Američany vyzval: "Můžeme se rozhodnout skoncovat s neúspěšnou filozofií, která dala přednost Wall Streetu před obyčejnými lidmi a poškodila oboje, postavit se zvláštním zájmům ve Washingtonu a přeměnit Bílý dům znovu v lidový dům“.

Obama mezitím vrhl své velké finanční rezervy do tradičních republikánských domén: jel do Indiany a poprvé spustil TV inzerci i v McCainově domovské Arizoně, kde se jejich šance srovnaly.

Akční hrdina John McCain

McCain dva dny jezdil po Ohiu a v terénu byli i jeho přátelé. "Já jsem jen hrál akční hrdiny, ale senátor McCain jím byl doopravdy,“ prohlásil v Coloradu kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. McCaina podpořil i viceprezident Dick Cheney.

McCain Obamu v rozhlase napadl za daně i za obranu: "Když se evropské země rozhodnou jít cestou vyšších daní a škrtů v obraně, vědí aspoň, že jim bezpečnost zaručí Amerika. Když se vydáme stejnou cestou, kdo zaručí bezpečnost nám?“ řekl.

McCain se soustředil na Pensylvánii, kde před čtyřmi lety vyhráli demokraté. Analytici se shodují na tom, že pokud se Obama má stát prezidentem, musí vítězství z roku 2004 v Pensylvánii zopakovat.

:. Fronta před volební místností na Floriděfoto: Reuters/Hans Deryk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám