Hlavní obsah

McCain snížil náskok Obamy na pět procent

WASHINGTON

Republikánský kandidát John McCain podle jednoho z mnoha průzkumů snížil náskok svého demokratického rivala během dne z osmi na pět procent. Vyplývá to ze společného šetření Zogbyho institutu, agentury Reuters a zpravodajské stanice C-SPAN.

Článek

Podle výsledů průzkumu podporuje Obamu 49 procent voličů a McCaina 44. U nezávislých voličů se Obamův náskok ztenčil z 15 na šest bodů. U žen vedl demokrat o devět bodů, nyní je jeho náskok čtyřbodový.

"John McCain si značně polepšil," uvedl analytik John Zogby. "Stačí to však na to, abychom se začali ptát, zda se McCain připravuje na prudký finiš?" Volby v USA proběhnou v úterý 4. listopadu.

Obamova podpora spadla po dvou dnech pod 50 procent. McCainov podle průzkumu nepřekročil pětačtyřicetiprocentní hranici více než tři týdny.

Podle jiných průzumů, které vývoj nemonitorují denně, má Obama náskok více než 10 procent. Pokud by přišli k volbám všichni zapsaní Američané, Obama by podle průzkumu pravděpodobně snadno zvítězil - mezi registrovanými voliči má náskok osm procent (50:42).

V takzvaném průzkumu průzkumů, v němž televize CNN pravidelně statisticky zpracovává vždy několik anket, zůstává stav souboje dlouhou dobu téměř nezměněn. Obama podle dnešních údajů vede o sedm procent (50:43), stejně jako v uplynulých dvou dnech.

McCaina podpořil Arnold Schwarzenegger

Za McCaina se v pátek v Ohiu postavil republikánský guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. "Vím, že máme vítěznou kampaň," prohlásil McCain. "Schází nám jen několik bodů. Arnold to vyjádřil jasně. Mac je zpátky," dodal.

Volit se bude i ve vesmíru

Volby budou probíhat v noci na středu středoevropkého času. Mnozí Američané ale mohou hlasovat už teď, například v nainstalovaných automatech. Někteří se totiž obávají, že volební místnosti nebudou schopné nápor ustát. Předpokládá se, že o hlasování bude mezi lidmi velký zájem.

Volit budou například i dva američtí astronauté na stanici ISS. Hlasovat budou pomocí elektronického propojení se sídlem NASA v Houstonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám