Hlavní obsah

McCainovi chybí peníze, e-mailem žádá příznivce o další podporu

Novinky, BBC, aš Dallas Morning News
WASHINGTON

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain vyzval své příznivce, aby mu poskytli nouzovou podporu. Tvrdí, že ještě může zvrátit nepříznivé prognózy a překvapivě vyhrát v úterních volbách. Sázka na populární postavu "Pepy instalatéra" mu nevyšla. Na první mítink nepřišel.

Článek

O nouzovou podporu McCain požádal den poté, co jeho rival Barack Obama utratil asi pět miliónů dolarů za odvysílání 30minutového propagačního půlhodinového pořadu odvysílaného na většině amerických celonárodních televizních sítí.

V e-mailu, který rozeslal svým příznivcům, arizonský senátor píše: "Dnes vás žádám o finanční podporu, což by nám pomohlo odpovědět na útoky na náš čistý štít. Tyto volby ještě neskončily a my v následujících dnech potřebujeme tvrdou práci nás všech, abychom zvítězili.“

McCain tvrdí, že v posledních dnech kampaně může ještě zaútočit a zvrátit nepříznivé prognózy: "Odborníci nás odepsali, jako to už udělali několikrát předtím. Jsem o pár bodů níž, ale vracíme se zpět."

McCain ve všech průzkumech na Obamu ztrácí, v posledním společném šetření listu New York Times a televize CBS dokonce zaostává o 13 procentních bodů.

Pepa instalatér napoprvé zklamal

McCain vsadil také na populární postavu ohijského "Pepy instalatéra", který se pustil do Obamy kvůli tomu, že by zvýšil jeho náklady. Samuela Wurzelbachera pozval na pódium v městečku Defiance, "Joe The Plumber" však nepřišel.

Marně volal John McCain "Joe, kde jsi? Je tu Joe dneska s námi?" Odezva však nepřišla a tak McCain zaimprovizoval: "Joe, myslel jsem si, že jsi tu dnes s námi, ale to je v pořádku, vy všichni jste 'Pepové instalatéři'.“

Wurzelbacher se objevil až na dalším mítinku v městě Sandusky. Vyzval všechny v publiku, aby udělali své domácí práce než půjdou volit a aby podpořili odpovědné politiky.

McCain se zaměřil v kampani na ropu

John McCain se však nevzdává a ve čtvrtek pokračoval v kampani v Ohiu, kde má podporu od mužů větší než Obama. Zaměřil se především na otázky energetiky. Napadl Obamu, že v roce 2005 hlasoval pro daňové prázdniny ropných firem.

Důvodem byl fakt, že Exxon Mobil ve čtvrtek oznámil rekordní zisky ve třetím čtvrtletí vůbec nejvyšší zisky americké společnosti za tři měsíce v celé historii spojených států.

McCain zdůraznil, že sám hlasoval proti. Obama kontroval s tím, že hlasoval pro, protože prázdniny se týkaly i obnovitelných energií.

McCain zdůraznil, že by především snížil závislost na dovozu ropy ze zahraničí, aby se přestalo platit 700 miliard dolarů ročně zemím, které USA nemají zrovna v lásce. Slíbil, že by okamžitě navrtal šelf.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám