Hlavní obsah

Syn bývalého liberijského prezidenta odsouzen v USA za mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Americký federální soud v Miami ve čtvrtek odsoudil syna bývalého liberijského prezidenta za mučení a vraždy, kterých se dopustil v Libérii za vlády svého otce. O výši trestu pro Charlese Taylora mladšího, vlastním jménem Charlese McArthura Emmanuela, se rozhodne v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Charles Taylor starší, kterého od roku 2007 soudí zvláštní tribunál pro Sierru Leone v Haagu.

Článek

Emmanuel byl v letech 1999 až 2002 šéfem elitní jednotky, jejímž úkolem bylo umlčovat odpůrce Taylorova režimu a cvičit vojáky pro konflikty v sousedních afrických zemích. Podle svědků Emmanuel osobně zabil přinejmenším tři lidi a podílel se na mučení desítek dalších. Svým zajatcům údajně pálil kůži cigaretami a žhavým železem, bodal je bajonetem a dával jim elektrické šoky.

V Taylorově případu americký soud poprvé použil zákon, podle kterého mohou být obžalovaní ze zločinů proti lidskosti, spáchaných v zahraničí, souzeni před americkými soudy.

“Rozhodnutí soudu vyslalo jasný signál těm, kteří ve světě nedodržují lidská práva. Ukazuje, že pokud budeme moci, učiníme je odpovědnými za jejich činy,” uvedll státní návladní Michael Mukasey.

HRW to uvítala

Rozhodnutí soudu uvítala i organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). "Dnešní verdikt je milníkem pro zajišťování spravedlnosti za spáchaná zvěrstva," řekla členka HRW Elise Kepplerová. "Stíhání lidí za to, že porušovali lidská práva v zahraničí, může hrát klíčovou roli při prosazení trestu pro viníky těch nejhorších zločinů," dodala.

Emmanuel se narodil v Bostonu a má americké občanství. Od roku 1997 pracoval pro svého otce v Libérii, po pádu jeho režimu v roce 2003 uprchl do Trinidadu. O tři roky později se pokusil vrátit do USA na falešný pas, byl ale zadržen.

Emmanuelova otce Taylora od roku 2007 soudí zvláštní tribunál pro Sierru Leone v Haagu. Bývalý liberijský prezident se před ním zodpovídá z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti, které údajně spáchal, když podporoval sierraleonské povstalce v boji proti vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám