Hlavní obsah

Ropná společnost Exxon má za tři měsíce největší zisk v historii USA

Novinky, CNN,
WASHINGTON

Ropná společnost Exxon Mobil měla ve třetím čtvrtletí čistý zisk 14,83 miliardy dolarů. Je to vůbec největší čtvrtletní zisk, jakého kdy americká společnost dosáhla. Firma vydělala na letošním raketovém růstu cen ropy. Americké hospodářství se přitom potápí, ve stejném období americká se americké ekonomika propadal o 0,3 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na jednu akcii Exxonu připadalo 2,86 dolaru. Akcie okamžitě o procento posílily. Exxon na růstu ropy vydělal už ve druhém čtvrtletí, kdy byl jeho čistý zisk 11,68 miliardy dolarů, což byla druhá nejvyšší suma v historii firmy.

Exxon přitom vyprodukoval ve třetím čtvrtletí o osm procent méně ropy než ve stejném období v roce 2007, za což mohly i hurikány Ike a Gustav. V červenci však byly ceny černého zlata na historickém maximu.

Analytici však neočekávají, že by ve čtvrtém čtvrtletí Exxon na rekordy navázal, ceny klesají v souvislosti s finanční krizí. Navíc klesá poptávka po benzínu a dalších ropných derivátech.

Propad americké ekonomiky

Americká ekonomika je na pokraji recese, propadla se o tři promile. Především je to dáno propadem spotřeby domácností, která poklesla o 3,1 procenta, k čemuž došlo poprvé od roku 1991. Ty se přitom podílejí 70 procenty na HDP.

Pokud by americká hospodářství hlásilo propad i v příštím čtvrtletí, znamenalo by to, že je v recesi.

Na rapidním růstu cen ropy vydělaly i další ropné a těžařské firmy. Royal Dutch Shell ohlásil ve třetím čtvrtletí zvýšení čistého zisku o 22 procent na 8,45 miliardy dolarů. Prodeje u shellu vzrostly o 45 procent na 132 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám