Hlavní obsah

VIDEO: Obama nasadil na Američany půlhodinovou reklamu v televizi

Novinky, CNN, ČTK, nka, Bloomberg
WASHINGTON
Aktualizováno

Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama utratil rekordní tři milióny dolarů (56 miliónů Kč) za půlhodinový předvolební šot vysílaný na sedmi amerických stanicích v hlavním vysílacím čase. Vystoupením si vysloužil kritiku od svého republikánského soupeře Johna McCaina ohledně financování prezidentské kampaně. Své vedení v nerozhodnutých státech však Obama posiluje.

Článek

Obamova reklama běžela v nejsledovanější době před zápasem baseballové Světové série na stanicích NBC, CBS a Fox. Demokratickému kandidátovi se tak podařilo trumfnout svého republikánského soupeře Johna McCaina, který přišel pouze s třicetivteřinovými spoty.

Republikánský senátor mu vytkl to, že porušil svůj slib financovat kampaň ze státních prostředků a místo toho použil milióny dolarů od „neprokázaných“ sponzorů. "Senátor Obama americkému lidu neříká pravdu,“ řekl McCain televizi CNN. „Takže si teď může dovolit koupit tyhle půlhodinové reklamy a zkoušet svými řečnickými schopnostmi přesvědčovat Američany, že je někým jiným než ve skutečnosti.“

Ve třicetiminutovém spotu Obama představil svůj záchranný plán pro krizí postiženou střední třídu a postoj k válce v Iráku. Šot ukončily živé závěry Obamy a jeho spolukandidáta Joe Bidena z mítinku na Floridě. „Ameriko, přišel čas na změnu,“ prohlásil prezidentský kandidát.

Reklama naplno ukázala finanční převahu demokratického senátora nad jeho republikánským sokem. Zatímco McCain dostal na dvouměsíční kampaň 84 miliónů z veřejných prostředků, Obama veřejné financování odmítl a spolehl se na příspěvky od soukromých sponzorů. Ty mu jen v září vynesly 150 miliónů dolarů. Obama si tak mohl dovolit za předvolební reklamní akce utratit dvakrát více než jeho rival.

Nejsledovanější zpravodajská stanice CNN a televize ABC se Obamovu kampaň rozhodly nevysílat. Naposledy si reklamní čas v podobném rozsahu zakoupil v roce 1992 nezávislý kandidát, miliardář Ross Perot, který sice volby nevyhrál, ale získal téměř 19 procent hlasů.

V nerozhodnutých státech vede Obama

Podle středečního průzkumu Gallupova ústavu se vedení demokratického kandidáta Obamy na republikána McCaina mírně snížilo. McCain podle něj ztrácí jen dva procentní body. Průzkumy televize CNN ale ukazují, že Obamovo vedení zůstává výrazné a stabilní.

Barack Obama vede nad John McCainem nejen v celostátních průzkumech, ale také v průzkumech ve státech, které nejsou stabilně republikánské nebo demokratické. V Ohiu by Obama podle průzkumu získal 51 procent a jeho protikandidát 47 procent. Větší náskok má v Nevadě, kde je poměr 52 procenta ku 45 procent a v Severní Karolíně, kde činí 52 procent ku 46, 5 procenta. Rozdíly jsou větší než před týdnem, což potvrzuje, že Obama náskok upevňuje.

Obama navzdory McCainově kampani v Pensylvánii má v tomto státě bezpečný náskok 12 procentních bodů, dostal by 55 procent hlasů a MCain jen 43. Ztrácí jen v McCainově domovské Arizoně, kde by dostal jen 46 procent hlasů, zatímco McCaina by tam volilo 53 procent respondentů.

Obama je silný především u žen a černých voličů, v Ohiu má v této skupině náskok 12 procentních bodů. Naopak muži v Ohiu preferují McCaina v poměru 51 ku 47 procent. Ještě před týdnem přitom byl poměr 49 ku 47.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám