Hlavní obsah

Kolumbijští vojáci vraždili civilisty, aby zveličili své zásluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Kolumbijský prezident Álvaro Uribe sesadil ve středu z funkcí 27 armádních důstojníků, včetně tří generálů a 11 plukovníků, za účast nebo tolerování vražd civilistů během akcí proti levicovým povstalcům, a vydávání zavražděných za povstalce zabité v bojích.

Foto: Jaime Saldarriaga , Reuters

Článek

Podnětem k vyšetřování se stalo záhadné "zmizení" jedenácti mladých lidí z chudinských čtvrtí v jižní části Bogoty. Později bylo oznámeno, že padli jako povstalci ve srážkách s armádou. Tomu ale jejich rodiny nevěřily a vymohly si vyšetřování. Nalezení těl pohřešovaných v hromadném hrobě poblíž hranice s Venezuelou pak posílilo podezření, že armáda popravuje civilisty s cílem zveličit své zásluhy, protože mrtvé vydává za "zneškodněné povstalce" levicové guerilly.

"Vyšetřování vedené v rámci armády od 3. října ukázalo, že do těchto vražd mohli být zapojeni i někteří armádní velitelé," řekl k tomu prezident. "V některých orgánech armády vládla neznalost a nedostatek respektu k zákonným procedurám. To umožnilo, že jisté osoby se mohly na zločinech podílet," dodal.

Za údajnou vinu na těchto praktikách byli sesazeni generál sedmé divize Roberto Pico Hernandez, brigádní generál José Joaquin Cortes velící druhé divizi a brigádní generál Paulino Coronado Gamez velící 30. brigádě. Všichni tři vinu popřeli. Sesazení tak vysokých armádních důstojníků z uvedených důvodů je v Kolumbii zcela bezprecedentní.

Stanice BBC s odkazem na zdroje z úřadu generálního prokurátora uvedla, že v souvislosti s podobnými případy jsou vyšetřovány stovky vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám