Hlavní obsah

Nejdéle sloužící senátor USA byl uznán vinným z korupce

WASHINGTON

Nejdéle sloužící americký senátor Ted Stevens byl v pondělí uznán vinným v sedmi případech korupce, které se podle poroty dopustil tím, že přijal dary a služby od jedné soukromé společnosti. Agentura AP napsala, že to může znamenat konec jeho politické kariéry.

Foto: Hyungwon Kang, Právo

republikánský senátor za Aljašku Ted Stevens

Článek

Stevens, senátor za Aljašku, vinu od začátku popírá. Soudní stání, na němž může být vynesen rozsudek, bylo stanoveno na 26. února.

Verdikt poroty byl oznámen týden před senátními volbami, ve kterých čtyřiaosmdesátiletý republikán Stevens posedmé kandiduje. Výrok mu v tom formálně nezabraňuje a nic ho také nenutí, aby ze Senátu odešel. K jeho odstoupení z funkce by bylo zapotřebí, aby pro jeho odchod hlasovaly dvě třetiny členů Senátu.

Podle AP ale nyní bude pro Stevense ještě těžší senátorské křeslo uhájit v soutěži s demokratickým protikandidátem Markem Begichem.

Podle obžaloby Stevens nepřiznal, že přijal dary v celkové hodnotě přes 250 000 dolarů (asi pět milionů korun), mimo jiné ve formě oprav a úprav svého domu energetickou společností Veco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám