Hlavní obsah

Kolumbijským povstalcům uprchl další prominentní zajatec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Kolumbijští levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC)přišli o dalšího důležitého zajatce. Po osmi letech věznění jim uprchl bývalý kolumbijský poslanec Óscar Tulio Lizcano (62). K útěku z tábora na západě země mu pomohl jeden ze strážných. Oba uprchlíci se pak tři dny ukrývali v džungli, než je našla kolumbijská armáda.

Článek

Lizcano byl po osmiletém pobytu v zajetí ve zuboženém stavu. „Pokud se budu vyjadřovat nesouvisle, je to tím, že jsem si v zajetí odvykl mluvit,“ řekl pohublý a zarostlý politik. Guerillový bojovník, který mu pomohl uprchnout, bude podle kolumbijského prezidenta odměněn a dostane azyl ve Francii.

Lizcano byl poslancem Konzervativní strany, když jej v roce 2000 uneslo komando FARC v departementu Caldas asi 250 kilometrů od Bogoty. Je prvním uprchlým zajatcem FARC od července, kdy kolumbijské jednotky osvobodily 15 vězněných, mezi nimi i političku Ingrid Betancourtovou. Armáda podle prvních zpráv iniciovala i záchranu Lizcana, později se však ukázalo, že utekl sám.

K osvobození se armáda podle některých názorů hlásila proto, aby odvedla pozornost od skandálů ve vlastních řadách. Tři plukovníci byli nedávno propuštěni poté, co se prokázala jejich účast na vraždách mladých bezdomovců. Ty měly dokázat nepostradatelnost důstojníků a pomoci jim k povýšení.

Povstalecká organizace FARC

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) byly založeny v roce 1964 jako vojenské křídlo Kolumbijské komunistické strany.

V únoru 2002 bylo vyjednávání o míru přerušeno poté, co FARC přepadly letadlo a unesly kolumbijského senátora z jeho paluby.

Organizace má sílu zhruba 9 až 12 000 ozbrojených bojovníků a několika tisíc stoupenců převážně ve venkovských oblastech.

FARC se angažují v obchodu s narkotiky na všech úrovních - pěstování, výroba, distribuce.

Aktivity FARC nejsou omezeny jen na Kolumbii: vydírání a únosy provedly také ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

V zajetí povstalců zůstávají další dva poslanci, asi 700 policistů, vojáků a hlavně civilistů, za něž FARC požadují výkupné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám