Hlavní obsah

USA ratifikovaly vstup Chorvatska a Albánie do NATO

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v pátek večer místního času podepsal ratifikační protokoly o vstupu Chorvatska a Albánie do Severoatlantické aliance. Zároveň opakoval, že Spojené státy budou i nadále podporovat aspirace dalších zemí ke vstupu do aliance.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Další země usilují o to, aby patřily k alianci. Mají plnou podporu vlády USA. Opakuji dnes závazek Spojených států podporovat aspirace Ukrajiny, Gruzie, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory," prohlásil George Bush.

Vstup Chorvatska a Albánie do NATO do dneška ratifikovaly pouze Slovensko a Maďarsko. K přijetí nových členů je nutný oficiální souhlas všech 26 členů NATO.

Nejvyšší představitelé zemí NATO se na přizvání Chorvatska a Albánie do organizace dohodli na dubnovém summitu v Rumunsku. Vedení NATO doufá, že všechny členské země ratifikují protokol o přistoupení těchto dvou zemí tak, aby se mohly účastnit již příštího summitu v roce 2009 jako plnohodnotní členové. 

Na dubnovém summitu se naopak členové aliance nedohodli na zahájení integračního procesu s Gruzií a Ukrajinou, které o to požádaly. Žádost podporovaly hlavně USA, zatímco například Francie a Německo byly proti. Srpnový ozbrojený konflikt mezi Gruzií a Ruskem tyto odpůrce rozšíření podle pozorovatelů jen utvrdil v tom, že s podobnou integrací, která vadí Rusku, je zatím třeba počkat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám