Hlavní obsah

EU obnovila diplomatické styky s Kubou

– HAVANA
Novinky, BBC, nka

Evropská unie formálně obnovila diplomatické styky s Kubou. Dohoda o spolupráci, kterou ve čtvrtek podepsali evropský komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel a kubánský ministr zahraničí Felipe Perez Roque, Kubě přinese dva milióny euro na odstranění škod po hurikánu.

Foto: Claudia Daut, Reuters

Eurokomisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel (vlevo) a kubánský ministr zahraničí Felipe Perez Roque při setkání v Havaně.

Článek

V příštím roce může středoamerická země z evropských prostředků dostat až 30 miliónů euro. Ve společné deklaraci politici vyzvali k uznání politické nezávislosti Kuby a nezasahování do jejích vnitřních záležitostí. Podle Michela ale kubánští představitelé souhlasili s obnovením jednání, ve kterém "nic nebude tabu“. Evropští politici tak doufají v zahájení dialogu o lidských právech a v postupnou demokratizaci země.

Hurikány Ike a Gustav, které se přes Kubu prohnaly v srpnu a září, způsobily miliardové škody. Kubánské vedení dosud jakoukoliv pomoc od Západu odmítalo, zpustošená ekonomika země je však nutí k ústupkům.

:. Hurikány Ike a Gustav způsobily na Kubě miliardové škody.foto: Reuters/AIN/Solvision

Evropská unie se snaží zlepšit svůj vztah s Kubou od doby, kdy Fidela Castra vystřídal u vlády jeho bratr Raúl. Evropští představitelé doufají, že se jim tak podaří podpořit přeměnu Kuby v pluralitní demokracii. Ta však před obnovením diplomatických vztahů trvala na zrušení diplomatických sankcí, přijatých Unií v roce 2003 v reakci na zatýkání kubánských disidentů.

Sankce, zahrnující například zákaz návštěv nejvyšších státních činitelů, EU zrušila na svém summitu letos v červnu. Česká republika, která kubánský režim dlouhodobě kritizuje, byla původně proti zrušení. Nakonec ale Praha na společný unijní postoj kývla s podmínkou každoročního zhodnocení vývoje situace. Kubánští disidenti však tvrdí, že situace lidských práv se od nástupu Raúla Castra nezměnila a že represe se po přechodu hurikánů dokonce zvýšily.

Reklama

Související témata:

Související články

Fidel Castro ve funkci prezidenta končí

Fidel Castro (81) skončí v úřadu kubánského prezidenta a vrchního velitele ozbrojených sil. Oznámila to v úterý agentura AFP s odvoláním na oficiální kubánské...

Evropská unie zruší sankce vůči Kubě

Evropská unie zruší sankce proti Kubě zavedené v roce 2003 na protest proti uvěznění více než 70 tamních disidentů režimem Fidela Castra. Plán v Bruselu...

VIDEO: Hurikán Ike už udeřil na Kubu

Hurikán Ike, který se přehnal přes Bahamské ostrovy, už v noci na pondělí SELČ zasáhl Kubu. V nejvýchodnější části země způsobil nebývalé záplavy, přinesl vlny...

Výběr článků

Načítám