Hlavní obsah

Palinová si pořídila oblečení za 150 tisíc dolarů ze stranické pokladny

– WASHINGTON
Novinky, nka, Los Angeles Times

Národní výbor republikánů již utratil za šaty pro kandidátku na viceprezidentku Sarah Palinovou a její rodinu přes 150 tisíc dolarů (téměř tři milióny Kč), uvedla ve středu média. V pátek budou navíc guvernérka a její manžel vypovídat v případu sporného vyhazovu šéfa pro veřejnou bezpečnost Aljašky Waltera Monegana.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Sarah Palinová

Článek

O nákupech Palinové informoval americký server Politico s odkazem na zveřejněné finanční výkazy republikánů. Guvernérka se začala novou garderóbou vybavovat počátkem září krátce poté, co si ji republikán John McCain vybral za svoji spolukandidátku.

Od té doby podnikla několik nákupních výletů po luxusních buticích. Na jeden zátah byla například počátkem září schopná utratit přes 75 tisíc dolarů, téměř pět tisíc dolarů ji v září stály služby kadeřníka a vizážisty.

Palinová se od začátku kampaně snažila stylizovat do role obyčejné ženy z maloměsta. Její útraty však stály zhruba 75krát tolik, co průměrný Američan vynaloží na oblečení za celý rok. Podobné vyhazování z kopýtka by si Palinová nemohla dovolit ani ze svého platu - coby guvernérka ročně vydělá 125 tisíc dolarů.

Její utrácení vyvolalo pochybnosti o tom, do jaké míry kandidáti smějí stranické prostředky používat na soukromé účely, a popudilo některé voliče. Ti guvernérku kritizují za zbytečné rozhazování v době finanční krize a obviňují ji z pokrytectví.

„Šokující je to, že uprostřed úvěrové krize, kdy se všichni kandidáti mohou přetrhnout, aby ukázali pochopení pro obyčejné „Pepíky“ z ulice, Sarah Palinová jde nakupovat do luxusních obchodů na sedmé avenue,“ říká profesorka práva na Fordhamské univerzitě Susan Scafidiová.

Zprávy o módních orgiích aljašské guvernérky sledují s nelibostí i sponzoři republikánské kampaně. „Netvrdím, že kandidáti by se neměli pěkně oblékat,“ říká jeden z nich. „Jen bych si rád myslel, že byli ve své profesi dost úspěšní na to, aby si drahé oblečení mohli dovolit ze svého,“ dodává.

Republikáni nejdříve podrobnosti financování kampaně nechtěli komentovat, po uveřejnění článku se ozvala jejich mluvčí. „Při všech problémech, se kterými se teď země potýká, je pozoruhodné, že se zabýváme obleky a blůzami,“ řekla jejich mluvčí Tracey Schmittová s tím, že oblečení se vždy po kampani dává na charitu.

S výhradami vůči výdajům na oblékání a vizáž se setkali i minulí aktéři amerických prezidentských voleb, i když jejich útraty byly ve srovnání s Palinovou minimální. V roce 2006 média probírala Hillary Clintonovou, která za dvě návštěvy kadeřníka zaplatila tři tisíce dolarů (asi 60 tisíc Kč.) Demokrat John Edwards se zase nechal ostříhat za 400 dolarů (později výdaje na kampaň uhradil), John McCain dal za značkové boty 520 dolarů.

V pátek slyšení v kauze Troopergate

Nejde o jedinou záležitost, která poškozuje obraz Palinové v očích voličů. V pátek mají aljašská guvernérka a její manžel vypovídat v případu sporného vyhazovu šéfa pro veřejnou bezpečnost Aljašky Waltera Monegana, takzvané kauzy Troopergate.

Monegan Palinovou obvinil, že jej propustila, protože odmítl vyhodit jejího bývalého švagra. Tvrdí, že guvernérka tak poškodila jeho jméno. Parlamentní vyšetřování již počátkem října došlo k závěru, že Palinová se jako guvernérka dopustila zneužití moci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám