Hlavní obsah

Američanka se raději zabila, než by opustila zkonfiskovaný dům 

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Americká hypoteční krize má vážné dopady na prosté lidi, kteří přicházejí o střechu nad hlavou, protože nemohou splácet půjčku. Třiapadesátiletá Wanda Dunnová se raději zabila, než by odešla z domu, v němž žila celý život a o který přišla.

Foto: Mark Avery, Reuters

Dunnová nechtěla, aby dům, v němž strávila celý život, byl zkonfiskován a prodán v dražbě jako mnohé jiné. Ilustrační foto.

Článek

Dunnová dům v kalifornské Pasadeně, ve kterém vyrůstala, koupila před několika desítkami let od svých prarodičů. Před několika lety jej ale musela prodat, protože ztratila práci ošetřovatelky a nebyla schopná splácet půjčku, kterou si vzala.

Nový majitel ji v domě nechal bydlet, jenomže ani on už nebyl schopen splácet půjčku, a tak mu měl být dům zabaven.

Den před svým vystěhováním Dunnová odnesla sousedům dvě pokojové květiny a šaty, které měla, s tím, že je mají věnovat charitě. Pak dům zapálila a střelila se do hlavy.

Dunnová tak splnila to, co několikrát říkala sousedům, že raději zemře, než by se vystěhovala. „Věděli jsme, že se to může stát,“ uvedl soused Steve Brooks, který žil na protější straně ulice.

Psychologové varují před nárůstem sebevražd

Asociace amerických psychologů varuje, že podobných případů může přibývat s tím, jak tíže krize dopadne na bedra žen. Podle jejich říjnové studie polovina z Američanů uvedla, že jsou ve stresu, neboť se obávají, že nebudou schopni zajistit základní potřeby rodiny.

Osm z deseti obávajících se uvedlo, že hlavním důvodem stresu je ekonomika. Nejvíce ohroženy jsou ženy starší 44 let, protože ty často daly své úspory do akcií. Národní krizová linka pro lidi, kteří chtějí spáchat sebevraždu, do konce letošního září přijala 228 600 hovorů. Ve stejném období loňského roku to bylo jen 184 100 telefonátů. Vzhledem k anonymitě není možné vystopovat, zda tito lidé měli skutečně finanční potíže.

Na jednom z telefonických krizových center uvedli, že od července do srpna narostl počet lidí volajících kvůli finančním potížím o 64 procent. Klíčovými slovy u těchto osob byla hypotéka, úvěr a konfiskace.

Reklama

Výběr článků

Načítám