Hlavní obsah

Průzkum: Většina Američanů je s děním ve své zemi nespokojena

CNN, nka
WASHINGTON

Jen čtvrtina Američanů je spokojena s děním ve své zemi. Zbytek se cítí být ze současné situace rozzlobený, vystrašený nebo ve stresu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezidenta Bushe negativně hodnotilo 72 procent dotázaných

Článek

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který zveřejnila televize CNN. Podle něj 57 procent obyvatel USA vidí současnou situaci ve Spojených státech jako špatnou. Stejný počet lidí prohlásil, že je nynější stav země rozčiluje. Dvě třetiny vývoj v zemi děsí, celých 75 procent je z něj ve stresu.

“Je to úděsné, kolik Američanů se cítí vyděšeně,” řekl šéf průzkumu Keating Holland. “Američané mají sklony zlehčovat obavy, které pociťují v nelehkých dobách. To, že jich více než šest z deseti svůj strach připouští, jen ukazuje, jak vážná současná situace je,” dodal.

Srovnatelná nespokojenost podle něj mezi obyvatelstvem panovala do roku 2008 jen třikrát - během aféry Watergate, v době obsazení amerického velvyslanectví v Teheránu na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let a v průběhu recese v roce 1992.

Američané také vyjádřili odpor vůči prezidentu Bushovi a válce v Iráku. Prezidenta negativně hodnotilo 72 procent dotázaných, americkou vojenskou přítomnost v Iráku schvalovalo pouhých 32 procent.

Průzkumu, provedeného během víkendu, se zúčastnilo přes tisíc Američanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám