Hlavní obsah

Rozdíl mezi McCainem a Obamou je na úrovni statistické chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demokratický kandidát na úřad amerického prezidenta Barack Obama by nyní porazil svého republikánského soupeře Johna McCaina poměrem 48:45 procentům hlasů. Vyplývá to z nejčerstvějších průzkumů provedených před listopadovými volbami pro agenturu Reuters, Zogbyho institut a televizní a rozhlasový kanál C-SPAN.

Článek

Oproti sobotě si McCain tedy o jedno procento polepšil a Obama zase o jedno procento propadnul. Rozdíl preferencí odpovídá statistické chybě, která činí 2,9 procenta.

Podle analytika Johna Zogbyho je výsledek pro McCaina velmi dobrou zprávou a je zřejmě odrazem výsledku nedávné třetí televizní debaty obou kandidátů. "McCain se v kampani vůbec poprvé dostal na 45 procent. Není pochyb o tom, že se něco stalo," řekl Zogby.

McCainovi se podle něj podařilo upevnit si pozici mezi stoupenci v Republikánské straně. Hlas mu chce dát devět z deseti republikánských voličů. Začíná údajně také dobývat přízeň nezávislých voličů, kteří mohou sehrát v listopadových volbách klíčovou roli. Obama dnes u této skupiny oproti sobotě propadl o osm bodů a dostal se ze 16 na osm procent.

Jiné průzkumy stále dávají Obamovi nad McCainem dvouciferný náskok. Jeho příznivci se domnívají, že bude lépe než MacCain řešit otázku zachování pracovních příležitostí. Nelíbí se jim také McCainovy výpady proti Obamovi.

Obama má stále velkou podporu mezi americkými hispánci, katolíky a Židy, McCain zase mezi muži a bělochy. Důležitou skupinou voličů budou ženy a u těch Obama vede o šest procent, i když v minulých dnech si pohoršil i u nich.

McCain v sobotu znovu zaútočil na Obamu, když ho přirovnal k evropským socialistům, kterým jde o přerozdělení bohatství. Obama na to reagoval opakovaným tvrzením, že McCain nemá ponětí o problémech průměrných Američanů. Vzájemně se obviňovali z nesprávně mířených daňových škrtů, přičemž oba tvrdí, že soupeř chce v době ekonomických potíží ožebračit především střední třídu.

Reklama

Výběr článků

Načítám