Hlavní obsah

Rakousko a Turecko mají křesla v RB OSN, Írán neuspěl

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rakousko, Turecko, Japonsko, Uganda a Mexiko se v pátek staly novými nestálými členy Rady bezpečnosti OSN. Oznámily to tiskové agentury. Tyto státy po Novém roce zasednou v Radě bezpečnosti jako nestálí členové. O zvolení za Asii soupeřily Japonsko a Írán.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo OSN v New Yorku

Článek

Írán se nakonec do RB nedostal. Nestálé členy rady volí všech 192 členských států OSN. Pátečnímu hlasování předcházelo horečnaté lobbování diplomatů kandidátských zemí. Větší šance na přijetí za Asii měli Japonci.

O dvě evropská křesla bojovali Island, Turecko a Rakousko. Šance Islandu ovšem snížil nedávný kolaps bankovního sektoru v zemi. Očekávalo se, že africkým zástupcem se stane Uganda, latinskoamerickým zase Mexiko.

Dočasná křesla v Radě bezpečnosti jsou žádoucí kvůli pravomocím, které zastoupeným zemím umožňují. Rada udílí mezinárodní sankce, vysílá mírové sbory a řeší situaci v problémových oblastech planety. Nestálí členové jsou voleni na dva roky, každý rok se obmění pět členů. Noví nestálí členové v Radě bezpečnosti zasednou prvního ledna.

Vedle nestálých členů má Rada bezpečnosti také pětici stálých s právem veta. Tvoří ji Spojené státy, Rusko, Čína, Francie a Velká Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám