Hlavní obsah

Bon Jovi obvinil McCaina, že bez povolení použil v kampani jeho píseň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký zpěvák a skladatel Jon Bon Jovi ve středu obvinil tým republikánského prezidentského kandidáta Johna McCaina, že bez povolení využíval jeho píseň Who Says You Can't Go Home v předvolební kampani. Bon Jovi přitom podporuje McCainova soupeře, demokrata Baracka Obamu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jon Bon Jovi podporuje demokrata Baracka Obamu.

Článek

"Tu píseň jsme napsali jako dík svým fanouškům, kteří nás podporovali posledních 25 let," prohlásil Bon Jovi. "Nebyli jsme požádáni o svolení k jejímu použití a ani jsme ho nedali," dodal.

Je to už několikátý případ, kdy umělci napadají republikány za údajně nepovolené využívání jejich písní. V září tvrdily Ann a Nancy Wilsonovy, zpěvačky skupiny Heart, že republikánská kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová neoprávněně použila jejich píseň Barracuda. Zástupci strany nicméně prohlásili, že potřebné povolení pro prezentaci písně na mítinku mají.

Další případ se řešil v srpnu, když rocker Jackson Browne zažaloval republikánského prezidentského kandidáta Johna McCaina, že využil bez dovolení ve své kampani jeho song z roku 1977 Running on Empty.

Na základě amerického autorského práva je píseň povoleno hrát na veřejných vystoupeních po zaplacení příslušného finančního obnosu firmě ASCAP, která vybírá licenční poplatky ve prospěch hudebních skladatelů a vlastníků autorských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám