Hlavní obsah

Parlamentní volby v Kanadě vyhrála vládnoucí strana

OTTAWA
Aktualizováno

Konzervativní strana premiéra Stephena Harpera vyhrála předčasné parlamentní volby v Kanadě, většinu v parlamentu však nezískala. Na druhou stranu oslabili liberálové, kteří Harperovu stranu před časem přestali podporovat.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper

Článek

Tah zajistit si předčasnými volbami parlamentní většinu Harperovi nevyšel. Ve 308členném parlamentu jeho strana potřebovala obsadit 155 křesel, získala však o 12 méně. Liberálové přišli o 17 křesel, když jich získali pouze 76. Kanada tak zřejmě bude mít třetí menšinovou vládu za poslední čtyři roky.

Kanada je první ekonomicky významnou zemí, v níž se od propuknutí globální finanční krize konaly parlamentní volby. Premiér podle analytiků volby vypsal kvůli obavám z možného oslabení kanadské ekonomiky, do níž by se mohla přelít krize ze Spojených států.

Premiér v současnosti čelí kritice za pomalou reakci na globální finanční krizi. Podle Reuters nebyl Harper ještě před měsícem ochoten vážně připustit, že by krize mohla ve větší míře zasáhnout i kanadskou ekonomiku, přestože 75 procent kanadského exportu míří do USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám