Hlavní obsah

McCainova viceprezidentka Palinová je příbuznou princezny Diany

Novinky, rei
NEW YORK

Kandidátka amerických republikánů na viceprezidentku, aljašská guvernérka Sarah Palinová je vzdáleně příbuzná s někdejší britskou princeznou Dianou a bývalým prezidentem USA Franklinem D. Rooseveltem. Ve středu to uvedla agentura Reuters, která se odkazuje na web genealogů z utahského Prova Ancestry.com.

Foto: Matt Sullivan , Reuters

Sarah Palinová

Článek

Palinová a princezna Diana jsou potomky Johna Stronga a Abigail Fordové. Strong se narodil v roce 1605 v Anglii a později emigroval do Ameriky, kde v roce 1699 v Massachusetts zemřel. S Rooseveltem zase nynější aljašskou guvernérku spojuje John Lothrop, taktéž Angličan narozený v roce 1584, který v Massachusetts zemřel 46 let před Strongem.

„Všichni mají doslova milióny vzdálených příbuzných. Vtip je v tom najít ten jeden nepatrný spoj. Jestliže máte kandidáty s hlubokými americkými kořeny, je slušná šance, že budou mít slavné příbuzné,“ citovala Reuters genealožku Meganu Smolenyak.

Příbuzenské vztahy Palinové nejsou první, které v kampani před prezidentskými volbami v USA upoutaly pozornost. Manželka současného viceprezidenta Dicka Cheneyho loni zjistila, že její muž je vzdáleným bratrancem demokratického kandidáta na příštího prezidenta Baracka Obamy. Později se zjistilo, že Obama je také příbuzným herce Brada Pitta.

Sarah Louise Heathová Palinová

Sarah Palinová se narodila 11. února 1964 v idažském Sandpointu. Vystudovala žurnalistiku na universitě v Idahu. Nejprve pracovala jako sportovní novinářka v lokálních rozhlasových stanicích. Od roku 1992 působila v městské radě v Wasille na Aljašce, kde žije. V roce 1996 se stala starostkou Wasilly, jíž byla až do roku 2002. Následující dva roky působila jako komisařka pro etiku v Aljašské komisi pro ropu a plyn. V roce 2006 se stala nejmladší guvernérkou Aljašky (prosinec 2006 až dosud).

Se svým mužem Toddem má pět dětí, nejstarší syn Track se v září chystá na vojenskou službu do Iráku.

Názory Sarah Palinové

  • Odmítá potraty, i když jedno z jejích dětí má Donwnův syndrom
  • Odmítá sňatky homosexuálů
  • Staví se za právo vlastnit zbraně, je členkou vlivné organizace sdružující majitele zbraní NRA, ráda loví a rybaří
  • Podporuje rozšíření těžby ropy na Aljašce, podpořila stavbu obřího plynovodu, kterým bude kanadská společnost TransCanada přepravovat zemní plyn z oblasti North Slope.
  • Ve fiskální a sociální politice razí tvrdě konzervativní přístup

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám