Hlavní obsah

Klaus v Arizoně "přežil" oteplení o 22 stupňů

Právo, trj
PHOENIX

Prezident Václav Klaus při své návštěvě Spojených států přeletěl ze Seattlu u kanadských hranic do Arizony sousedící s Mexikem. Teplotní rozdíl podle jeho zápisků činil 22°C, ve Phoenixu se teplota blížila ke čtyřicítce.

Článek

"Přesto hodlám toto masivní oteplení přežít, i když někteří alarmisté globálního oteplování vidí vzestup průměrné globální teploty za posledních sto let o 0,74 °C jako katastrofickou událost,“ uvedl Klaus na svém webu. Doplnil ale, že si i na počátku října pěkně zaplaval v hotelovém bazénu.

Senátorem za republikánskou Arizonu je prezidentský kandidát John McCain. Klaus byl ve Phoenixu vyznamenán Cenou svobody McCainova předchůdce Barryho Goldwatera. Goldwater zastával ostré antikomunistické postoje, v 60. letech 20. století odmítal politiku smiřování se SSSR a obhajoval volný trh.

Klause zajímalo, co lze ještě v USA privatizovat

"V debatě o tom, je-li v USA ještě něco k privatizaci, mi řekli, že jen 15 procent z celkové plochy Arizony je v soukromém vlastnictví – zbytek tvoří veřejné lesy, parky a přírodní rezervace. Z toho vidím, že mám o Americe po desítkách návštěv stále ještě nemalé neznalosti,“ popsal Klaus dojmy z jihu USA ve svých zápiscích.

Reklama

Výběr článků

Načítám