Hlavní obsah

Fossett byl zřejmě mrtvý hned po nárazu

– MAMMOTH LAKES • Aktualizováno
Novinky, rei

Milionářský dobrodruh Steve Fossett zřejmě zemřel okamžitě poté, co jeho letadlo loni v září v mlze narazilo do hory, oznámily nevadské úřady. Vyšetřovatelé po měsících pátrání našli vrak Fossettova stroje tento týden.

Článek

Přemožitel spousty světových rekordů hledal oblast, kde by mohl překonat další laťku v rychlosti pozemní jízdy, potvrdil Andy Green, držitel současného rekordu, který s Fossettem týden před jeho zmizením pracoval.

"Bylo to tvrdý náraz, při němž by okamžitě zemřel,“ uvedl koordinátor pro výjimečné situace Jeff Page. Fossetův stroj zřejmě narazil do hory čelně.

Pátrací týmy se k vraku letadla 63letého Fossetta dostaly tento týden poté, co jeden z turistů našel v Kalifornii u hranic s Nevadou jeho identifikační průkaz a pilotní licenci.

Později se opodál nalezl i vrak stroje a u něj lidské kostní fragmenty. Osobní věci mohla po okolí v oblasti Mamutích jezer ve výšce 3 000 metrů roztahat zvířata. V horách Sierra Nevady žije spousta masožravců včetně medvědů a pum.

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Zda se jedná o Fossettovy ostatky, potvrdí sice teprve testy DNA, málokdo si ale ještě myslí, že dobrodruh přežil. Úřady Fossetta prohlásily za mrtvého v únoru poté, co o krok začala usilovat jeho manželka. Panovaly ale také názory, že milionářský dobrodruh své zmizení fingoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám