Hlavní obsah

VIDEO: Palinová v debatě překvapila, ale na Bidena neměla

ST LOUIS
Aktualizováno

Jediná předvolební televizní debata mezi kandidáty na amerického viceprezidenta, která se uskutečnila v noci na pátek v St. Louis , vyzněla lépe pro demokrata Josepha Bidena. Aljašská guvernérka Sarah Palinová však překvapila, vsadila na lidový tón, které jí přinesl úspěch už dříve.

Článek

Hlavním tématem celé debaty byla samotná Palinová. Když si John McCain vybral do té doby celkem neznámou guvernérku jako jsou svou viceprezidentku, tak zabodoval. Palinová však v posledních měsících však hodně ztrácela, lidem především vadila její nezkušenost. Záře pohasínala.

V St. Louis se však představila stará Palinová, které oslovila Američany, když si ji vybral John McCain. Vsadila na lidový tón, což se ukázalo hned na úvod, kdy demokratovi Joe Bidenovi řekla: „Ahoj, mohu ti říkat Joe?"

Odzbrojující byla, když řekla, že je potřeba vyřešit ekonomické problémy, aby „děti mohly jí v sobotu na fotbal a rodiče si mohli sednout za postranní čáru“ a otcové si mohli přinést svých „šest piv“.

Sarah Palinová se při debatě i šklebila.foto: ČTK/AP

Palinová byla dobrá, ale Biden odvedl životní výkon

„Pod velkým tlakem byla dobrá,“ uvedl analytik David Gergen. Ovšem některým její lidovost nestačila, což jasně ukázal názor analytičky CNN Hilary Rosenové: „Nebyla hrozná, ale nebyla dobrá. A není připravena na to být prezidentem.“

Čtenáři webových stránek CNN ji hodnotili hůře než analytici, kteří ji hodnotili známkami jedna až tři, dali jí čtyřku. Ovšem její vystoupení nebylo pro čtenáře zpráv CNN, ale směřovalo především na pracující ženy.

V Bidenovi měla tvrdého konkurenta, schopného a znalého, i když ho občas její přístup zaskočil. Jak ale uvedl Gergen: “Byl to nejlepší výkon jeho života v debatě.“ Od čtenářů CNN dostal dvojku.

Jak řekl stratég demokratů Paul Behala: "Byly to dvě rozdílné strategie. Strategií Joe Bidena bylo utlouct McCaina, a on v tom uspěl. Strategií Sarah Palinové bylo obhájit samu sebe a zlepšit své image. Odvedla v tom dobrou práci.“

Palinová občas kličkovala

Ačkoli v debatě odpovídala Palinová přesvědčivě, několikrát odvedla řeč na pro ni bezpečná témata, jako je zejména energetika, než aby přímo odpověděla na otázku moderátorky. Týkalo se to především zahraničněpolitických témat. Přesto v prvních průzkumech mezi diváky uvedlo 84 procent, že si vedla lépe, než původně očekávali.

Oba ale víceméně opakovali jen názory Johna McCaina a Baracka Obamy. Když se debata stočila na současnou ekonomickou krizi, guvernérka řekla, že za to mohou „dravci, kteří půjčují peníze.“

Biden uspěl v zahraničněpolitických tématech

Biden byl ostřejší. Nařkl McCaina, že je "mimo kontakt" s nynější finanční krizí ve Spojených státech, protože ještě v jejích začátcích tvrdil, že americká ekonomika je zdravá.

Vyčetl mu také, že chce prodloužit daňové úlevy pro bohaté, zatímco Obama navrhuje úlevy pro střední třídu a naopak vyšší zdanění pro lidi s ročním příjmem nad čtvrt miliónu dolarů. Palinová obhajovala snížení daní.

Zkušenost Bidena, který je předsedou senátního zahraničního výboru, se ukázala v případě Iráku. Když Biden připomněl Obamův plán na stažení vojáků z Iráku během 16 měsíců, Palinová to označila za "bílý prapor kapitulace".

Obhajovala strategii generála Petraeuse, ale do tématu se zamotala. Biden jí poté řekl: „Přes veškerý respekt, neslyšel jsem žádný plán.“ Pak dodal: "Ukončíme tuto válku".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám