Hlavní obsah

Strojvůdce před tragickou nehodou vlaku v USA psal SMS, potvrdili vyšetřovatelé

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Vyšetřování prokázalo, že americký strojvůdce příměstského vlaku posílal textovou zprávu jen 22 sekund před srážkou s nákladním vlakem, která si v září vyžádala 25 obětí. Strojvůdce příměstského vlaku u Chatsworthu přehlédl červenou a před střetem ani nezačal brzdit. Ve čtvrtek zveřejněná zpráva upozorňuje, že použití mobilu mohlo způsobit i další dvě nehody na dráze.

Článek

Příměstský vlak metrolink se srazil s nákladním vlekem 12. září u Los Angeles. Nehoda si vyžádala celkem 25 obětí, poslední je padesátiletý muž, který zemřel v nemocnici. Dalších 130 osob bylo zraněno.

Národní úřad pro bezpečnost dopravy NTSB potvrdil jejich neuvěřitelné tvrzení. Textovou zprávu z mobilu odeslal šestačtyřicetiletý strojvedoucí Sanchez v 16:22:01, tedy pouhých 22 sekund před střetem. Zřejmě odpovídal na sms, kterou přijal v 16:21:03. Od 15:03, kdy nastoupil do služby, přijal 21 textovek a poslal jich dva tucty.

Vyšetřování dále prokázalo, že strojvedoucí před srážkou nepoužil rychlobrzdu. Ta přitom byla plně funkční. Jel dokonce rychleji, než bylo v zatáčce povoleno - 42 mil za hodinu místo 40 mil za hodinu.

Podle vyšetřovatelů je možné, že i další dvě letošní kalifornské železniční nehody mohlo způsobit použití mobilního telefonu ve službě. Zatím však neuvedl k šetření nehod v San Francisku a v Sacramentu bližší podrobnosti.

Federální úřady nyní zvažují plošně zakázat strojvedoucím používat mobily za jízdy.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Tragická srážka vlaků u Los Angeles

U kalifornského města Los Angeles se v pátek odpoledne místního času srazil osobní vlak s nákladním. Jeden z vagónů s lidmi se převrátil. Podle CNN zemřelo...

Výběr článků

Načítám