Hlavní obsah

Bushova podpora v USA padá ke dnu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Krize bankovního sektoru ve Spojených státech zasáhla nejcitlivější místa Američanů - jejich kapsy. Potvrzuje to i průzkum listu Washington Post a stanice ABC, podle něhož teď opouštějí svého kormidelníka houfněji než kdy předtím. Nespokojenost s prací prezidenta George Bushe vyjádřilo 70 procent z nich a Bush má podporu už jen 26 procent.

Článek

Bushova popularita vytrvale klesá. Už v květnu uvedla CNN, že Bush je nejméně populárním prezidentem v novodobých amerických dějinách. Tehdy ho ale podporovala o dvě procenta Američanů více.

V tomto ohledu Bush není ovšem stále nejhorší - ještě méně lidí svého času souhlasilo s politikou prezidentů Richarda Nixona (24 procent) a Harryho Trumana (22 procent).

V očích demokratů už na tom Bush hůř být nemůže, varováním pro něj ale je rostoucí rozčarování mezi republikánskými kolegy. To se naplno projevilo při pondělním hlasování o vládním plánu finanční pomoci pro potácející se bankovní sektor. Bushem navrhovanou finanční injekci zamítli hlavně jeho spolustraníci, přičemž zasadili ránu i Johnu McCainovi, který po Bushovi usiluje o převzetí křesla v Bílém domě.

McCain v průzkumech ztrácí na demokratického soka Baracka Obamu šest procent.

Z průzkumu Washington Postu a ABC vyplynulo, že s prací prezidenta Bushe je nespokojeno 39 procent republikánů a 49 procent konzervativně smýšlejících. Poprvé také hodnotí negativně prezidenta většina protestantských bělochů, a to 52 procent.

Ještě víc lidí přitom považuje hlavu státu za hlavní příčinu současných ekonomických svízelů, je to téměř každý třetí Američan.

George W. Bush

43. prezident USA se narodil 6. července 1946 v New Haven v Connecticutu v rodině George Herberta Walkera Bushe a Barbary Pierce Bushové. Má čtyři sourozence: Jeba (guvernér Floridy), Neila, Marvina a Dorothy.

Bush před nástupem do Bílého domu pracoval v ropném průmyslu. Stál také v čele amerického státu Texas, kde byl guvernérem v letech 1994-2000. Nyní zastává 2. prezidentské období. Obě volby byly velmi těsné, a to jak v listopadu 2000 - porazil Alberta Arnolda Gora, tak o čtyři roky později - porazil Johna Kerryho. Světovou veřejnost proti sobě popudil odmítnutím redukce skleníkových olynů - tzv. Kjótský protokol - a zahájením války v Iráku.

Bush vystudoval univerzitu Yale, kde promoval v roce 1968. Vstoupil do letecké národní gardy jako letec. I když dosáhl hodnosti nadporučíka, bojů ve Vietnamu se nezúčastnil. V mládí byl opakovaně médii napadán za svůj kladný postoj k alkoholu. Závislost později přiznal s tím, že ji překonal. V roce 1975 dokončil Harvard Business School získal titul M.B.A. O dva roky později se oženil s učitelkou Laurou Welchovou. Mají spolu dvě dcery: dvojčata Barbaru a Jennu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám