Hlavní obsah

Kanadský premiér měl projev okopírovaný od šéfa australské vlády

Novinky, BBC, rei
OTTAWA

Kanadský premiér Stephen Harper a jeho Konzervativní strana se ocitli v centru kritiky kvůli pět let starému Harperově projevu. Vyšlo totiž najevo, že obsahoval obraty, které před ním už pronesl tehdejší australský ministerský předseda John Howard. Harper prý vůbec nevěděl, že se stal plagiátorem. Autor projevu rezignoval.

Článek

Dvorní spisovatel konzervativců Owen Lippert přiznal, že byl „přehnaně horlivý v kopírování částí“ Howardova projevu vyzývající k podpoře americké invaze do Iráku. Dodal, že jeho nadřízení včetně Harpera, jenž v té době byl opozičním lídrem, o ničem nevěděli.

Harper projev pronesl 20. března 2003 na půdě Sněmovny v Ottawě, Howard mluvil o dva dny dřív v Canbeře. Stephen Harper tehdejší kanadskou vládu liberálů vyzval, aby se připojila ke „koalici odhodlaných“. Po pěti letech to byl právě liberální poslanec za Toronto Bob Rae, kdo současného premiéra obvinil z plagiátorství.

Jedna ze shodných pasáží v projevech obou politiků:
„V zájmu světového míru a bezpečnosti v oblasti... společenství národů žádalo Irák, aby se vzdal... (John Howard 18. března 2003)
„V zájmu míru a bezpečnosti v oblasti... společenství národů žádalo Irák, aby se vzdal... (Stephen Harper, 20. března 2003)

Poslanec Rae přiznal, že stratégové jeho strany shody objevily už před téměř dvěma měsíci, když hledali shodné znaky mezi Harperem a americkým prezidentem Georgem Bushem. Až do úterka prý ale čekali na videozáznam Howardova projevu. Nařčení přišla v době vrcholící kampaně před předčasnými volbami, které Harper minulý měsíc vypsal na 14. října.

Harper doufá, že mu volby pomohou k zisku dalších 28 křesel v parlamentu, které mu chybí k parlamentní většině. Má naději, že se to vyplní - konzervativci v průzkumech vedou před liberály o téměř 10 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám