Hlavní obsah

Čecha vyhostili z Belize, posílal do Evropy letadlem podezřelé zařízení

Novinky, aš, 7Newsbelize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BELIZE

Balíček poslaný českým občanem vyděsil v pátek zaměstnance letiště v Belize. Domnívali se, že v zásilce směřující do Španělska je improvizované výbušné zařízení, které má zničit stroj společnosti American Airlines. Po nalezení odesilatele se vše vyjasnilo, šlo o zařízení sloužící pro omezení spotřeby paliva. Jeho tvůrce však čeká vyhoštění, protože mu propadlo vízum. Ukázalo se navíc, že muž je v ČR hledán.

Článek

Podezřelý balíček byl odhalen na základě zostřených opatření kvůli nebezpečí atentátu. Jako odesilatelka byla uvedena Češka, která si vzala Belizana. Policii sdělila, že není skutečnou odesilatelkou, že balíček jejím jménem poslali jiní dva Češi. Místní server 7News uvádí, že šlo o 43letého Tomáše Kahana a 33letého Marka Bilika.

Výrobcem zařízení je podle serveru Kahan. Přišlo se sice na to, že zařízení je neškodné, policie ale navíc zjistila, že Kahanovi krátce předtím propadlo vízum, což přiznal. Soud mu nařídil okamžitě opustit zemi. Podle policie také neměl pracovní povolení, a přesto vyráběl zařízení snižující spotřebu paliva.

Kahan se bránil, že do Evropy poslal jen čtyři a žádné nefungovalo. Bilik stíhán není, má platné vízum i pracovní povolení.

Tomáš Kahan na fografii z místních médií FOTO: http://7newsbelize.com

Místní policie také zjistila, že Kahan je hledán v ČR pod jménem Nespor. Měl se dopustit nespecifikovaného trestného činu.

V databázi osob hledaných českou policií jsou tři Nešporové. Jeden je Kahanovi, jehož fotku místní policie zveřejnila, nápadně podobný a je také stejně starý.

Reklama

Výběr článků

Načítám