Hlavní obsah

Zamítnutím pomoci jste způsobili miliardové škody, kritizuje Bush Kongres

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v úterý zkritizoval Kongres, že nepřijal plán pomoci finančnímu sektoru. Podle něj jen následný pokles akcií stál daňové poplatníky více. Uvedl, že se ještě v úterý sejde jeho administrativa a bude pokračovat v řešení problému. Upozornil, že legislativní proces pondělním rozhodnutím Sněmovny reprezentantů neskončil.

Článek

Značně unaveně vypadající prezident ve svém vystoupení kongresmany nijak nešetřil. Země nečeká na rozhodnutí mezi podporou, nebo sázkou na volný trh, čeká akci, řekl jasně Bush.

Podle něj právě nezodpovědní kongresmani připravili Američany o více peněz, než na kolik by přišla pomoc. Dow Jonesův index se propadl o 777 bodů.

"Pokles indexu znamená ztráty v řádech miliard. To bude daňové poplatníky stát více než 700 miliard na pomoc,“ řekl Bush Dodal, že tyto peníze jsou ztracené, zatímco peníze na pomoc by mohly vytvořit například nová místa.

Záchranný plán pro americkou ekonomiku

- Vláda počítá s postupným uvolňováním peněz: 250 miliard dolarů půjde do systému okamžitě, dalších 100 miliard na žádost Bílého domu, uvolnění zbylých 350 miliard může vetovat Kongres.

- Banky, které peníze přijmou, budou muset výměnou předat podíly, z nichž mají po posílení mít prospěch daňoví poplatníci.

- Platy čelních bankéřů budou limitovány a „zlaté padáky“, horentní odstupné po opuštění postu, budou zakázány.

- Bankovní sektor bude muset finančně vypomoct, jestliže peníze bank v úpadku skončí v nenávratnu.

- Banky povinně přijmou pojistný program proti ztrátám na hypotečním trhu.

- Na dodržování podmínek budou dohlížet čtyři nezávislé agentury.

Bush dodal, že on od plánu kvůli vážnosti situace ani po pondělku, kdy jej zamítla Snemovna reprezentantů, neustoupí. Pondělní rozhodnutí podle něj určitě "neznamená konec legislativního procesu“. Uvedl, že ještě během úterý se sejde administrativa a bude dále jednat o řešení krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám