Hlavní obsah

McCain nakonec půjde do napjatě očekávané debaty s Obamou

WASHIGNTON
Aktualizováno

Republikánský senátor a kandidát na prezidenta USA John McCain se po váhání zúčastní páteční debaty se svým demokratickým rivalem Barackem Obamou. Oznámil to McCainův volební štáb. Senátor ve středu oznámil, že se televizní debaty nezúčastní, pokud nebude dosaženo shody na přijetí sedmisetmiliardové pomoci pro ekonomickou krizí zmítanou Wall Street.

Foto: Brian Snyder , Reuters

John McCain

Článek

Zákonodárci se v pátek sice shodli na potřebě finančnímu trhu pomoci, neshodli se však na konkrétních aspektech plánu pomoci, řekl prezident George Bush.

Debata proběhne podle plánu v pátek večer místního času (v sobotu od 03:00 SELČ) na půdě Mississippské univerzity ve městě Oxford. Senátor McCain ve středu Obamu vyzval, aby se debata kvůli naléhavé potřebě řešit krizi na americkém finančním trhu odložila na později. Obama však posunutí termínu neakceptoval.

Obama uvedl, že právě v době krize by Američané měli slyšet názory kandidátů, z nichž jeden se s problémy bude brzy potýkat v prezidentském křesle. Konání napjatě očekávané akce podpořila i komise pro pořádání prezidentských debat.

McCain ve středu také oznámil, že hodlá přerušit volební kampaň, aby mohl jet do Washingtonu a přispět k vyřešení závažné ekonomické krize, ve které se momentálně nacházejí Spojené státy.

Sešli se v Bílém domě

Oba prezidentští kandidáti se ve čtvrtek účastnili mimořádné schůzky v Bílém domě, na níž se spolu s prezidentem Georgem Bushem a americkými zákonodárci pokoušeli přispět k dohodě ohledně záchranného plánu na stabilizaci amerického finančního systému. Ve čtvrtek ovšem ke konečné dohodě nedošlo.

.

Prezident George Bush však v pátek vyjádřil přesvědčení, že i přes neshody na podrobnostech záchranného plánu Kongres legislativu v nějaké podobě nakonec přijme. "Schválení balíku prosadíme," uvedl Bush ve stručném prohlášení. Optimismus co se týče brzkého přijetí záchranného plánu v Kongresu vyjádřil i senátor Obama.

Bush již ve čtvrtek řekl, že celá ekonomika USA je v ohrožení a vybídl Kongres, aby co nejrychleji schválil plán pomoci ve výši 700 miliard dolarů navrhovaný jeho administrativou. Přiznal, že USA jsou ve vážné finanční krizi.

"Jsme uprostřed vážné finanční krize a federální vláda odpovídá rozhodnými akcemi," řekl Bush ve středu v nočním televizním vystoupení z Bílého domu.

Televizní debaty jsou významným fenoménem americké volební kampaně. V posledních letech se zpravidla konají tři debaty, z nichž první je zaměřena na zahraničí, druhá na domácí otázky a třetí má téma otevřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám