Hlavní obsah

McCain přerušuje prezidentskou kampaň kvůli ekonomické krizi

WASHIGNTON
Aktualizováno

Republikánský kandidát na prezidenta USA John McCain pozastavuje svoji předvolební kampaň kvůli současné ekonomické krizi ve Spojených státech. Vyzývá k tomu i svého protikandidáta Baracka Obamu. McCain chce posunout datum páteční předvolební debaty s Obamou na pozdější termín.

Článek

McCain se nechal slyšet, že chce zemi pomoci a pracovat pro překlenutí americké ekonomické krize vytvořením záchranného plánu. Z toho důvodu chce posunout předvolební kampaň na post prezidenta Spojených států.

Současná ekonomická krize je podle McCaina "historická". Podle svých slov přeruší ve čtvrtek svoji kampaň, aby se vrátil do Washingtonu. Novinářům také řekl, že s Obamou již o tom hovořil.

McCain se netajil nedůvěrou, že současný 700miliardový záchranný plán projde Kongresem. Naléhal proto podle svých slov na prezidenta George Bushe, aby svolal dvoustranné setkání zákonodárců k nalezení shody.

Plán na záchranu amerických bank z hluboké krize finančních trhů má totiž odpůrce. Šéf centrální americké banky a ministr financí před americkým Senátem obhajovali návrh na uvolnění až 700 miliard dolarů na zažehnání krize. Někteří senátoři v plán ale nevěří.

"Je čas, aby obě se strany sešly a řešily tento problém. Musíme se sejít jako Američané, ne jako republikáni a demokraté, a musíme se sejít, dokud se krize nevyřeší," řekl McCain.

McCain oznámil, že se již spojil s Obamovým týmem i komisí pro prezidentské debaty, aby byl páteční termín společné televizní debaty přesunut na pozdější termín, dokud neprovedou něco k vyřešení krize.

"Pokud nic neuděláme, náš kredit opadne, s devastujícími důsledky pro ekonomiku. Lidé si nadále nebudou moci kupovat domy a jejich životní úspory budou ohroženy. Podniky nebudou mít peníze, aby platily svým zaměstnancům," řekl McCain.

McCain tímto jednáním může sbírat politické body do nadcházejících voleb. Poslední průzkumy volebních preferencí ukazují, že Barack Obama se opět vrátil do vedení před Johnem McCainem.

Podle celonárodní ankety Gallupova ústavu by jej volilo 49 procent voličů, zatímco pro McCaina by jich hlasovalo 44 procent. Ke změně došlo po bankovní krizi. Po bojích v Gruzii se dostal do čela jestřáb McCain.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: McCain přijal nominaci na prezidenta

Arizonský senátor John McCain přijal na celonárodním sjezdu republikánů v Minneapolisu kandidaturu na úřad prezidenta Spojených států. O úřad se 72letý McCain...

McCain s Obamou premiérově v Česku

Čeští diváci mají novou možnost poznat pravděpodobného příštího prezidenta Spojených států. Americké centrum v Praze v úterý totiž premiérově v České republice...

Výběr článků

Načítám