Hlavní obsah

Ahmadínežád je připraven jednat s McCainem i Obamou

Novinky, CNN,
NEW YORK

Na valném shromáždění OSN se do USA opět tvrdě pustil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Podle něj končí doba unipolárního světa ovládaného USA. Podle něj problémy ve světě vytváří jen několik zemí, které šikanují ty ostatní. Při návštěvě USA uvedl, že je připraven jednat s oběma kandidáty na amerického prezidenta.

Foto: Chip East , Reuters

Mahmúd Ahmadínežád odpovídá na dotazy novinářů.

Článek

Ahmadínežád uvedl, že je ochoten se senátory Johnem McCainem i Barackem Obamou jednat o světových tématech, a to i před médii. „Jsme přesvědčeni, že se tato témata vztahují i vnitřním záležitostem Spojených států,“ uvedl Ahmadínežád v pořadu Larry King Live.

Do předvolebního boje však nemíní zasahovat. Podle něj je čistě na Američanech koho si zvolí a nezáleží mu na tom. Podstatné je, aby tento člověk uplatnil jiný politický přístup. Dodal, že dnešní vláda USA je nejhorší, což bylo patrné i v jeho projevu v OSN.

Útočný projev na půdě OSN

„Americké impériem ve světě je u konce své cesty,“ prohlásil v OSN Ahmadínežád. „Tak dlouho, jak agresoři kvůli své finanční, politické propagandistické síle unikali trestu a spravedlnosti, tak dlouho,jak byly zahajovány války a národy zotročovány na objednávku, aby se vyhrály volby, tak dlouho zůstávaly globální problémy nejen neřešené, ale ještě se prohlubovaly,“ dodal při svém vystoupení, které ale nesledovali američtí diplomaté. Opustili sál. Nejvyšší Íránský představitel nebyl přítomen při projevu George Bushe.

Zaútočil i na Radu bezpečnosti, která „nemůže dělat nic a někdy je pod tlakem několika šikanujících sil, takže dokonce dláždí cestu pro podporu sionistických vrahů.“ Opět zaútočil na Izrael, když řekl, že Palestina je v okupována už 60 let sionisty a její obyvatelé jsou masakrováni.

Podle něj tyto síly se současně snaží uplatnit sankce na Írán kvůli jeho jadernému programu, který Ahmadínežád označil za mírový. Tvrdí, že tyto síly dokonce tlačí na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii.

Američany také obvinil, že stále utlačují Iráčany a „hledají způsob, jak by upevnili svou pozici v regionu bohatém na ropu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám