Hlavní obsah

V USA popravili muže za vraždu dvou děvčátek, jejichž matku znásilnil

Novinky, New York Times, FOX News

V úterý byl popraven Američan odsouzený k smrti za vraždu dvou děvčátek a pokusu zabít jejich matku, kterou znásilnil. Naopak exekuce dalšího Američana, který byl odsouzen za vraždu policisty, byla dvě hodiny před vykonáním zastavena.

Článek

Richard Henyard byl popraven za vraždu dvou děvčátek. Spolu se svým komplicem v roce 1993 přepadl ve floridském městě Eustis jejich matku Dorothy Lewisovou, která jela i s dcerami autem. Matku přepadl, když šla nakupovat. V jejím autě, kde vezla své dvě dcery, ji znásilnil. Když Lewisová žádala o pomoc Ježíše, pravil jí: "Tady není Ježíš, tady je Satan.“

Poté Lewisovou střelil z bezprostřední blízkosti do nohy, krku, úst a mezi oči. Pak střelil do hlavy obě její dcery - sedmiletou Jamilyu a tříletou Jasmine. Zatímco matka střelná zranění přežila, obě dívky byly na místě mrtvé.

O dva dny později šel tehdy osmnáctiletý Henyard na policii a tam řekl, že akci spáchali jeho čtrnáctiletý komplic, který později dostal osm doživotních trestů, a neznámý muž. Policisté si ale všimli, že má krvavé skvrny na ponožkách. Když ho začali vyslýchat, přiznal se.

K smrti byl odsouzen už v roce 1994. Na popravu tedy čekal 14 let. Exekuce byla navíc na poslední chvíli ještě o dvě hodiny odložena.

Před věznicí, kde byl popraven, se konala demonstrace odpůrců trestu smrti, kteří argumentovali, že tak dlouho čekat na exekuci je nehumánní.

Odložena poprava muže odsouzeného za vraždu policisty

Naopak exekuce Troye Anthonyho Davise, který byl odsouzen za vraždu policisty mimo službu, byla dvě hodiny před vykonání odložena. Blízcí se s ním již rozloučili.

Troy Davis foto: Reuters

Rodina a Davisovi příznivci již několik let usilují o obnovení procesu. Davis celou dobu tvrdil, že je nevinný. Již jednou byla poprava na poslední chvíli odložena - v červenci 2007 pouhých 24 hodin před plánovaným termínem.

Nejvyšší soud ale pak zamítl obnovení procesu s tím, že pro Davisovu vinu se vyslovilo sedm z devíti porotců, což je podle něj dost a není tudíž možné zpochybňovat důkazy.

Nejvyšší soud ale pak zamítl obnovení procesu s tím, že pro Davisovu vinu se vyslovilo sedm z devíti porotců, což je podle něj dost a není tudíž možné zpochybňovat důkazy.

Nejvyšší soud se opět k případu vyjádří příští týden. Jeho verdikt už bude konečný. „Týden nevypadá jako dlouhá doba, ale když vám zbývají dvě hodiny, je to jako celý život,“ uvedl Davis, který doufá, že se podaří vypátrat skutečného pachatele.

Rodina policejního důstojníka ze Savannah, který byl zabit v srpnu 1989, byla pobouřena tím, že poprava byla opět odložena. Sestra zabitého uvedla: „Mělo se to stát dnes, ale spravedlnosti bude dosaženo.“ Dodala ještě, že Davis moc dobře ví, kdo je vrah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám