Hlavní obsah

VIDEO: Hurikán Ike zabil v USA na 30 lidí, pomoc vázne

HOUSTON
Aktualizováno

Tragickou bilanci 28 mrtvých si vyžádal ve Spojených státech hurikán Ike, který v sobotu zasáhl Texas a další státy USA. Nejvíce jsou postiženy Galveston a Houston. Do postižené oblasti se již dostávají kamióny s pomocí, podle starosty Houstonu ale příliš pozdě.

Článek

Počet obětí podle zpráv z pondělí vzrostl počet obětí na dvojnásobek, již je jich hlášeno z devíti států USA 28. Původně se uváděly tři oběti v nejvíce postiženém Galvestonu, v noci na podělí pak třináct.

V Galvestonu zemřelo pět osob, k prvním třem hlášeným už o víkendu přibyly další dvě oběti včetně člověka, který se utopil v autě na zaplaveném letišti. V Texasu zahynulo ještě dalších sedm lidí. Dva z nich zabily padající stromy, dalšího smetla vlna z přístavního mola. Jeden senior zemřel při evakuaci a jedno nemluvě na otravu kysličníkem uhelnatým ze špatně seřízeného generátoru, kterým si rodina zajišťovala při výpadku elektrickou energii. Čtyři lidé zahynuli v sousední Louisianě.

Slábnoucí Ike však postupoval od nitra USA a přívaly deště, který přinesl, způsobily problémy i v Arkansasu, kde strom spadl na obytný přívěs zabil jeho majitele. Na Středozápadě zahynulo celkem 13 lidí, většinou při povodních. Čtyři osoby se utopily v Indianě, tři zahynuli v Missouri, kde 21letou ženu smetla povodeň, když pomáhalu topícímu se. Další ženu zabil padající strom a a starší muž se utopil.

V Ohiu řádila především vichřice, jeden padající strom zabil dva motocyklisty a další spadl na ženu. V Tennessee padající strom zabil golfistu u 16. jamky.

:.Zaplavené nájezdy na dálnici I45 v Houstonu foto: ČTK/AP

Situaci záchranářům komplikuje skutečnost, že mnozí z obyvatel neuposlechli evakuačního příkazu. „Musíme klepat na každé dveře, jít na každé místo podívat se jestli tam někdo není uvězněn a zachránit je, nebo v některých případech vyzvednout jejich těla,“ uvedl Steve McCraw, který má na starost vnitřní bezpečnost Texasu.

:.Posádka se snaží odtlačit auto ze zaplavené silnice v Houstonu.foto: ČTK/AP

Na jihovýchodě Texasu bylo v neděli zachráněno 2000 lidí, kteří se nevakuovali.

Pomoc vázne

Houstonský starosta Bill White si v neděli stěžoval, že federální pomoc městu, jehož část se po povodních ocitla pod vodou, vázne. V neděli nedorazila. „Očekáváme, že FEMA (federální agentura pro krizovou pomoc) bude poskytovat tyto dodávky,“ řekl White, jenž se obával, aby se neopakovala situace z New Orleans po hurikánu Katrina.

:.Lidé v Houstonu čekají u pmpyy, aby načerpali benzín do generátorů. foto: Reuters/David J. Phillip

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff ale výhrady odmítá. Podle něj je 80 aut převážejících potraviny a vodu už na cestě na houstonský stadion Reliant, odkud budou dále rozváženy do 24 distribučních bodů.

V Houstonu, jehož ulice jsou částečně pod vodou a částečně zavalené troskami, střepy skla a polámanými stromy, je na týden vyhlášen noční zákaz vycházení, aby se zabránilo rabování. První případy rabování už byly zaznamenány.

Ike sice po příchodu na pevninu oslabil na tropickou bouři a nakonec se změnil v tropickou níži, přívaly deště, který přinesl, ale způsobily problémy i v Arkansasu a na Středozápadě. V Chicagu musely být dokonce desítky lidí evakuováni na lodích.

:.Lidé ve frontě před samoobsluhou v Perlandu, kde si snaží koupit základní potraviny. foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Hurikán Ike v Texasu ničil a zabíjel

Hurikán Ike zasáhl v sobotu ráno středoevropského času pobřeží Spojených států. Přestože při přechodu na pevninu oslabil, přinesl s sebou silný déšť a mohutný...

Výběr článků

Načítám