Hlavní obsah

Ike způsobil škody za miliardy, v Houstunu platí zákaz nočního vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Hurikán Ike, který se o víkendu přehnal přes americký stát Texas, připravil o život dvě osoby a způsobil záplavy v rozsáhlých pobřežních oblastech. Škody se podle pojišťoven budou pohybovat mezi osmi až 18 miliardami dolarů (136 až 306 miliard korun). Hlavní město Houston v neděli vyhlásilo zákaz nočního vycházení.

Foto: Reuters

Ike napáchal obrovské materiální škody. Na snímku silnice u města Galveston

Článek

Prezident George Bush prohlásil Texas za oblast přírodní pohromy a nařídil vyslat do postiženého státu federální pomoc. Ike rovněž ochromil činnost amerických rafinérií, což se projevilo v okamžitém nárůstu cen benzínu.

Ulice Houstonu jsou plné skla z rozbitých oken a vyvrácených stromů. Ulice byly plné vody, která sem tekla z přeplněných kanálů z přístavu. Radnice se zákazem vycházení snaží zabránit nehodám nebo případnímu rabování.

Ike v sobotu zasáhl pobřeží Spojených států u města Galveston jako hurikán druhého stupně Saffirovy-Simpsonov stupnice a provázel ho vítr o rychlosti 175 kilometrů v hodině. Město zasáhla přívalová vlna a voda zaplavila většinu jeho centra. Několik domů v Galvestonu zničil požár, jelikož se k nim kvůli záplavám nemohli dostat hasiči. Zřítilo se 17 budov, včetně dvou bytových domů.

:. Chlapec prochází zatopenými ulicemifoto: Reuters

Bez elektřiny 4,5 miliónu lidí

Asi 4,5 miliónu lidí v postižených oblastech zůstalo bez elektřiny. Podle dodavatelských společností může trvat týdny, než budou dodávky plně obnoveny. V celé oblasti také nefungovaly mobilní telefony ani pevné linky.

Meteorologové 24 hodin před příchodem hurikánu vydali výstrahu, že zůstat v nízkých domech na pobřeží se rovná jisté smrti. Úřady předem nařídily povinnou evakuaci asi milionu obyvatel, z nichž ale nejméně 140 000 výzvu neuposlechlo. Při řádění hurikánu potom záchranáři přijímali tisíce telefonátů od vyděšených lidí.

:. Oko hurikánu Ike naštěstí minulo oblast s největšími ropnými rafinériemi. foto: Reuters

Ropné společnosti kvůli hurikánu Ike zastavily v Texasu provoz ve 14 rafineriích, jejichž denní kapacita zpracování je celkem 3,8 miliónu barelů. Preventivně bylo uzavřeno i 28 závodů na zpracování zemního plynu. Oko hurikánu ale oblast s největší koncentrací ropných rafinérií v USA minulo a petrochemický průmysl podle úřadů utrpěl jen malé škody. Odborníci předpokládají, že návrat k plnému provozu v rafineriích potrvá až týden.

Hurikán zvýšil ceny pohonných hmot

Přechod hurikánu ovlivnil ceny pohonných hmot. V celostátním průměru už vzrostly o šest centů na 3,73 dolaru za galon benzínu (asi 17,28 koruny za litr). V oblasti Mexického zálivu poskočily až na 4,85 dolaru za galon (asi 22,46 koruny za litr).

Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že USA již dnes vpustí na trh ropu ze státních rezerv, aby nenastal nedostatek paliv. Ministerstvo poskytne dvěma rafineriím, které nemají dostatek ropy kvůli hurikánům Ike a Gustav, 309 000 barelů.

Ike během dneška postupoval k severu a při pohybu nad pevninou ztratil sílu a přeměnil se na tropickou bouři, posléze i na tropickou tlakovou níži. Meteorologové nicméně varují, že se podél jeho trasy mohou vytvořit tornáda.

:. Ike způsobil škody za miliardy dolarů.foto: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám