Hlavní obsah

Hurikán Ike devastuje Texas, zabil už tři lidi

– GALVESTON • Aktualizováno

Obří hurikán Ike velikosti téměř amerického státu Texas se v sobotu ráno středoevropského času dotkl amerického pobřeží. Jeho oko zasáhlo pobřežní město Galveston, při přechodu přes Houston hurikán oslabil na bouři nejnižšího, prvního stupně pětibodové škály. Podle televize CNN přišli o život tři lidé.

Foto: Carlos Barria , Reuters

Město Houston poté, co se jím přehnal hurikán.

Článek

Oko hurikánu zasáhlo pobřežní město Galveston, které bylo stejně jako jiná města v Texasu evakuováno. Vír se na něj přihnal rychlostí 209 kilometrů v hodině a vlny byly vysoké asi pět metrů, většina města se ocitla pod vodou, někde jí je až 3,5 metru. Město chrání od moře val z roku 1900.

Řádění hurikánu v Galvestonufoto: Reuters

V Texasu jsou bez elektřiny přes čtyři milióny lidí, většina z toho v hlavním městě Texas a čtvrtém největším městě USA Houstonu, kde hurikán zpřetrhal elektrické vedení.

Ulice jsou pokryté střepy z oken mrakodrapů v jeho centru a z kanálů prýští proudy vody, které tam žene zvýšená hladina v nedalekém městském přístavu. Úřady doporučily lidem, aby zůstali doma. Obávají se, že evakuace by vyvolala stejný chaos jako v roce 2005, kdy při ní zemřelo 110 lidí.

Hurikán Ikefoto: Reuters 

V 16:00 SELČ mířil severně od Houstonu provázen stále silným větrem kolem 145 kilometrů za hodinu.

Podle některých zdrojů půjde o největší katastrofu, která kdy USA zasáhla. Podle CNN zatím zemřeli tři lidé. Existuje ale obava o osud těch, kteří odmítli evakuaci. Úřady zatím nejsou schopné určit výši škod. Podle odhadů ještě před úderem hurikánu mohly dosáhnout až 11,8 miliardy dolarů (asi 207 miliard korun).

„Obyvatelé mobilních domů, kteří neuposlechnou příkazu k evakuaci, čelí jisté smrti,“ uvedl v bezprecedentním varování pro město a okres Galveston národní meteorologický úřad.

Někteří obyvatele Galvestonu jezdili po zaplavených ulicích v Kajaku.foto: Reuters/Carlos Barria

Celé USA s napětím sledují, jaký bude dopad hurikánu na texaský petrochemický průmysl. Polovina rafinerií předem zastavila provoz a těžba ropy v Mexickém zálivu takřka úplně ustala. Vzhledem k tomu, že se v Texasu nachází téměř čtvrtina amerických rafinerií a jsou tam uskladněny strategické zásoby ropy, očekávají Američané, že řádění živlu se odrazí ve skokovém růstu cen benzinu.

Odborníci předpokládají, že návrat k normálnímu provozu v rafineriích potrvá nejméně týden. Prezident Bush už dříve řekl, že vláda bude sledovat vývoj cen benzinu, aby zabránila jejich neopodstatněnému zvyšování.

Hasiči v posledních hodinách zachraňovali ve městě lidi, kteří se snažili uniknout vodě.

Ike nejprve řádil v Galvestonu.foto: Reuters/Carlos Barria

Hurikán již poté, co zasáhl pobřeží, oslabil na druhý stupeň, rychlost větru ve víru se pohybovala kolem 160 kilometrů za hodinu, což nebyla na hurikán nijak výjimečná síla. Ike má ale v průměru 965 kilometrů a zabíral téměř celý Mexický záliv. Jde o největší hurikán za posledních 50 let.

Ike, čtvrtý hurikán během dvou měsíců, je považován za jeden z mimořádných: urazil už téměř tři tisíce kilometrů napříč Karibikem, zabíjel na Haiti i na Kubě a stále si udržuje sílu. Hurikány ale nad pevninou slábnou a stávají se z nich bouřky se silnými lijáky. "Další oslabení očekáváme s jeho postupným přemísťováním do vnitrozemí," uvedl pracovník meteorologického centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám