Hlavní obsah

Texas se evakuuje, hurikán Ike může před příchodem posílit

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GALVESTON/HOUSTON

Na pobřeží Texasu byla ve středu nařízena evakuace kvůli hurikánu Ike, který by podle meteorologů mohl zesílit na třetí stupeň. Očekává se, že pobřeží Texasu zasáhne v sobotu.

Článek

Evakuují se mimo jiné Galveston, Houston a nejméně pět texaských okresů. V některých místech ale byla evakuace jen doporučena. Evakuace má být dokončena do čtvrtečního večera. V Galvestonu ale mají co nejrychleji odejít lidé z pobřeží, podle modelů sice zasáhne Ike město plnou silou, ale čeká se v něm vysoká přílivová vlna, která zatopí níže položená místa.

Předpokládaný pohyb hurikánu Ike foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Na evakuaci bylo poskytnuto 1350 autobusů, několik sanitek. Připraveno je také 7500 příslušníků národní gardy. Její použití je možné, protože prezident Geoge Bush preventivně vyhlásil Texas za oblast, kterou může postihnout živelná pohroma.

Místní úřady upozorňují, že v oblastech, kde je nařízena evakuace, nebudou zajišťovány žádné služby, nebudou tam fungovat hasiči ani polici a nemocnice. Obchody nebudou zásobovány, nebude dodáván ani benzín a elektrická energie.

Před hurikánem se přemísťuje 125 vojenských letadel

Na evakuaci se připravují i základny amerického námořnictva, z letecké základny v Kingsville se už přemísťuje 50 letadel do El Pasa, San Antonia a na Fort Worth. Přesunuje se i 75 letadel ze základny Corpus Christi.

Zaplavené kubánské Batabanofoto: Reuters

Hurikán zabil čtyři lidi na Kubě

V noci na čtvrtek byl Ike hurikánem druhé kategorie s rychlostí větru přes 60 kilometrů za hodinu. Nacházel se asi 1100 kilometrů východně od Brownsville a 500 kilometrů jihovýchodně od řeky Mississippi, uvedlo centru pro hurikány v Miami.

Na Kubě si Ike vyžádal čtyři životy. Dva zahynuli, když se v bouři pokoušeli odmontovat anténu, další muž zemřel, když na jeho dům spadl strom a žena zahynula pod troskami stržené střechy.

Kuba uvedla, že počet obětí je tak nízký díky včasné a masivní evakuaci. Řada oblastí je zaplavena po mohutných deštích, které hurikán přinesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám