Hlavní obsah

Tropická bouře Hanna dorazila do USA 

USA
Aktualizováno

Tropická bouře Hanna v sobotu ráno dorazila na pobřeží amerického státu Jižní Karolína. Bouře si na Haiti už vyžádala nejméně 163 obětí by měla směřovat podél břehu na severovýchod, kde úřady vydaly varování před prudkými dešti a záplavami. Za bouří Hanna směřuje k USA mnohem nebezpečnější hurikán Ike, který ohrožuje Mexický záliv a jižní část Floridy, případně Kubu.

Foto: Reuters

Muž ze Severní Karolíny sleduje blížící se bouři.

Článek

Bouře dorazila na pobřeží USA ve 3:20 ráno místního času poblíž Little River Inlet nedaleko hranice Jižní a Severní Karolíny. “Vlastně to jde docela dobře, až na několik menších záplav,” oznámil Derrec Becker, mluvčí Krizového střediska Jižní Karolíny. Podle něj nebyly ve státě hlášeny žádné větší škody.

Kolem 10 tisíc domácností, zejména v oblasti Myrtle Beach, byly odříznuty od elektřiny, v sousední Severní Karolíně to bylo kolem 12 tisíc domovů.

Mluvčí Státního krizového střediska v Severní Karolíně, Mark Van Sciver, uvedl, že stát byl zasažen zejména v okresech, kde bouře vtrhla nad pevninu. Nebyly hlášeny žádné oběti na životech ani dopravní omezení na dálnicích, skutečný rozsah škod ale zatím není přesně znám.

:. Tropická bouře Hanna se na snímku z 5. září přibližuje pobřeží Severní a Jižní Karolíny, USA. foto: Reuters

Během neděle by měla bouře postupovat podél severovýchodu USA až po jihovýchodní Kanadu. Meteorologové nevylučují, že by mohla během soboty zesílit na hurikán a vydali pro americké pobřeží varování před silným příbojem. Vlny podle nich mohou být o jeden až dva metry vyšší než obvykle.

Hurikán Ike bude mnohem nebezpečnější

Hurikán Ike provází mnohem silnější větry o síle 185 kilometrů v hodině a dosahuje tak třetího stupně na Saffirově-Simpsonově pětistupňové škále síly hurikánů. Brzy by mohl zesílit na čtyřku. Ráno SELČ se pohyboval 425 kilometrů severovýchodně od ostrovů Turks a Caicos a postupoval na západ směrem k jižní části Baham.

Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) zatím nelze říct, zda jádro hurikánu zasáhne pevninu. Některé předpovědi však napovídají, že by mohl zasáhnout oblast Miami, kde by muselo být evakuováno více než milion lidí.

Další předpovědi připouštějí, že by Ike mohl udeřit i na Kubě a poté by postupoval Mexickým zálivem směrem na americkou Louisianu. Tam řádil minulý týden další hurikán Gustav.

Hanna má už stovky obětí

Počet obětí bouře Hanna na Haiti vzrostl podle tamních úřadů na 163. Nepotvrzené zprávy však hovoří až o 500 mrtvých. Nejhůře postiženo je přístavní město Gonaives na severu Haiti, které bylo zcela zaplaveno, místy až do výše pěti metrů. Na 60 000 jeho obyvatel přišlo o přístřeší. Pomoc nutně potřebuje téměř čtvrt milionu obyvatel města, v celé zemi potom asi 600 000 lidí.

Do Gonaives dnes dorazila loď Světového programu pro výživu s 33 tunami pomoci, která zahrnuje balenou vodu, tablety na čištění vody, výživné sušenky a rýži. Spojené státy dopravily do Port-au-Prince letecky humanitární pomoc v hodnotě 250 000 dolarů (4,3 miliónu korun), která pokryje okamžité potřeby 20 000 lidí v zasažených oblastech.

Evropská unie poskytla haitské vládě 2,85 miliónu dolarů (50 miliónů korun) na potraviny, čistou vodu, léky a přístřešky pro lidi postižené katastrofou.

Další bude Josephine

Do karibské oblasti směřuje ještě tropická bouře Josephine, která však v noci zeslábla na tropickou tlakovou níži. Nad ránem SELČ se Josephine pohybovala nad středním Atlantikem a provázel ji vítr o rychlosti 55 kilometrů v hodině.

Oblast zasáhne každý rok v průměru deset tropických bouří, z nichž šest zesílí na hurikán. Jesephine je desátou letošní tropickou bouří a vrchol bouřkové sezony má přijít až 10. září.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Bouře Hanna již zabila 137 lidí

Tropická bouře Hanna si na Haiti vyžádala 137 obětí. Bouře se nyní přes Bahamy blíží k pobřeží Spojených států. Nad Atlantikem se již formují i další bouře...

Výběr článků

Načítám