Hlavní obsah

Týden po Gustavovi zabíjí na Haiti bouře Hanna

– PORT-AU-PRINCE

Týden poté, co se přes Haiti přehnal hurikán Gustav, který zabil 77 lidí, pustoší zemi tropická bouře Hanna. Za oběť jí padlo už 61 lidí. Další bouře Ike, která se zformovala nad Atlantikem, mezitím v noci na čtvrtek dosáhla síly hurikánu.

Článek

Hanna zabíjela na severu i na jihu Haiti a na mnoha místech způsobila značné materiální škody. Kromě zničených domů také bořila mosty a silnice, takže některé oblasti jsou odříznuty.

Nejhůř je postižen departement L'Artibonite, v němž zahynulo 37 lidí, z nich 21 ve městě Gonaives, které je zcela zaplaveno. Provizorní přístřeší tam muselo vyhledat 25 000 lidí.

Prezident René Préval hovořil o mimořádné katastrofě, která by se mohla důsledky vyrovnat bouři, v níž před čtyřmi lety zahynulo 3 000 lidí.

Hanna postupuje dál přes Kuba a Bahamy a než v sobotu dorazí k pevnině někde na hranici států Severní Karolína a Virginie, dosáhne zřejmě síly hurikánu.

Hurikán Ike je zatím asi 1 000 kilometrů od pevniny, ale dosáhl už čtvrtého stupně na Saffirově-Simpsonově pětibodové stupnici. Příští týden by mohl být nad Bahamami.

Za Ike se Atlantikem pohybuje směrem na západ další tropická bouře Josephine, která zatím slábne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám