Hlavní obsah

Válka v Iráku je úkolem od Boha, řekl McCainova viceprezidentka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANCHORAGE

Na amerických křesťanských stránkách se objevil červnový projev nominované viceprezidentky amerických republikánů Sarah Palinové před studenty teologie, v němž označila válku v Iráku za úkol od Boha. Žádala je, aby se modlili za vojáky v Iráku i za úspěch stavby plynovodu za 30 miliard dolarů, který je podle ní také vůlí boží. Informovala o tom ve středu agentura AP.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Sarah Palinová

Článek

Rob Boston z amerického svazu za oddělení církve od státu to komentoval slovy, že postrádá dobu, kdy "kázali faráři a politické proslovy pronášeli politici".

Červnové vystoupení Palinové, která přijala nominaci na viceprezidentku, se objevilo na internetu wasillského Společenství božího a dalších internetových stránkách.

Palinová kromě jiného studentům řekla, že se její syn Track chystá narukovat do Iráku. "Naši národní vůdci je posílají splnit boží úkol. Musíme si ujasnit, za co se modlíme, i to, že existuje plán a že je to plán boží," řekla Palinová.

"Musím s vámi učinit dohodu," prohlásila a slíbila, že se jako aljašská guvernérka pokusí naplnit boží vůli, za niž považuje vytvoření pracovních příležitostí při stavbě plynovodu, který má z oblasti North Slope přivést zemní plyn na severoamerické trhy. "Spojením lidí a podniků musí být naplněna boží vůle a postaven tento plynovod, modleme se za to," řekla guvernérka v evangelickém kostele, kam chodila na bohoslužby do roku 2002 a později se v něm účastnila konferencí a dalších mimořádných akcí.

Rob Boston její slova nepovažuje za šťastná. Řekl, že úkolem prezidentů je sjednocovat národ kolem cílů své politiky, a ne se chovat jako kazatelé a obracet lidi k Bohu.

Sarah Louise Heathová Palinová

Sarah Palinová se narodila 11. února 1964 v idažském Sandpointu. Vystudovala žurnalistiku na universitě v Idahu. Nejprve pracovala jako sportovní novinářka v lokálních rozhlasových stanicích. Od roku 1992 působila v městské radě v Wasille na Aljašce, kde žije. V roce 1996 se stala starostkou Wasilly, jíž byla až do roku 2002. Následující dva roky působila jako komisařka pro etiku v Aljašské komisi pro ropu a plyn. V roce 2006 se stala nejmladší guvernérkou Aljašky (prosinec 2006 až dosud).

Se svým mužem Toddem má pět dětí, nejstarší syn Track se v září chystá na vojenskou službu do Iráku.

Názory Sarah Palinové

  • Odmítá potraty, i když jedno z jejích dětí má Donwnův syndrom
  • Odmítá sňatky homosexuálů
  • Staví se za právo vlastnit zbraně, je členkou vlivné organizace sdružující majitele zbraní NRA, ráda loví a rybaří
  • Podporuje rozšíření těžby ropy na Aljašce, podpořila stavbu obřího plynovodu, kterým bude kanadská společnost TransCanada přepravovat zemní plyn z oblasti North Slope.
  • Ve fiskální a sociální politice razí tvrdě konzervativní přístup

Než se Palinová stala aljašskou guvernérkou, byla starostkou malého aljašského města Wasille. Republikánský prezidentský kandidát John McCain jejím výběrem jakožto viceprezidentské kandidátky minulý týden velmi překvapil. Palinová sklízí nejen obdiv, ale snáší se na ni také kritika za údajnou nezkušenost s řízením celostátních záležitostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám