Hlavní obsah

VIDEO: New Orleans čeká masový návrat lidí

– NEW ORLEANS • Aktualizováno

Starosta New Orleansu, který kvůli hurikánu Gustav zažil téměř kompletní evakuaci, vzkázal obyvatelům, že se od čtvrtečních časných hodin mohou do města začít vracet. Ray Nagin však varoval, že celé městské části zůstávají bez proudu, je poškozen odpadní systém a třeba v nemocnicích je jen zlomek zaměstnanců.

Článek

Město kvůli Gustavovi, jenž New Orleans navzdory očekávání plně nezasáhl, opustilo 200 000 lidí. Úřady proto zřídily kontrolní stanoviště, která mají přílivovou vlnu navrátilců regulovat.

Gustav se k pobřeží Louisiany přiblížil přesně tři roky poté, co hurikán Katrina v roce 2005 zničil většinu New Orleansu a zabil téměř dva tisíce lidí. Nagin nařídil povinnou evakuaci města s tím, že se blíží bouře století. Domovy v Louisianě opustilo na dva milióny lidí, šlo o nejrozsáhlejší evakuaci v dějinách státu.

Gustav nakonec na New Orleans neudeřil plnou silou a částečně se městu vyhnul. Na rozdíl od roku 2005 navíc vydržely hráze.

Američané zaznamenali osm úmrtí spojených s živlem, čímž počet obětí hurikánu překročil stovku. Gustav zabíjel už minulý týden v Karibiku.

V New Orleansu přesto dál platí zákaz nočního vycházení kvůli obavám z rabování. Zrušen by měl být ve středu o půlnoci místního času.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Gustav má na svědomí už 68 obětí

Řádění tropické bouře Gustav si podle čtvrtečních zpráv vyžádalo v oblasti Karibského moře už 68 obětí. Nejvíce postiženo bylo Haiti, přes které se bouře...

Výběr článků

Načítám