Hlavní obsah

Brazílií otřásá špionážní aféra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASÍLIA

Šéfa brazilských tajných služeb Paula Lacerdu odvolal prezident Luiz Inacio Lula da Silva, protože nechával odposlouchávat vysoké státní politiky, soudce i kancelář prezidenta. Prezident také nařídil vyšetřování případu připomínajícího americkou aféru Wategrate. Na odposlechy o víkendu upozornila média.

Foto: Rodrigo Paiva , Reuters

Brazilský prezident Lula da Silva

Článek

Odposlechy jsou v Brazílii celkem běžné, ale nemívají takový rozsah. Mezi jinými byl odposlouchán i šéf prezidentovy kanceláře nebo předseda Senátu. Odposlouchávala je tajná služba Abin.

Časopis Vaja, který o aféře informoval, zveřejnil přepis rozhovoru mezi soudcem nejvyššího soudu Gilmarem Mendesem a opozičním politikem Demostenem Torresem. Poskytl ho agent, který záznam přepisoval. Právě on uvedl, že odposlechy v zemi jsou běžné.

Odvolán byl nejen Lacerda, ale i další vysocí představitelé tajné služby Abin. Všichni zůstávají mimo službu do té doby, než bude ukončeno vyšetřování, po kterém volala opozice.

Podle odposlouchávaného Mendese „zcela selhala kontrola státního aparátu“. Zatím není jasné, kam až aféra sahá, kdo může být postižen kromě šéfa tajné služby. Zjišťuje se, zda si tajná služba shromažďovala informace pro své vlastní potřeby, aby upevnila svou moc, nebo jestli jednala na něčí objednávku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám