Hlavní obsah

VIDEO: Tři stovky zadržených při protestech proti sjezdu republikánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. PAUL

V pondělí zahájený sjezd republikánů zůstal ve stínu hurikánu Gustav. Prezident George Bush se ho zatím neúčastní, je na jihu USA v oblastech, které zasáhl hurikán. Hlavní prostor proto patřil projevům manželky prezidenta Laury Bushové a manželky stranického kandidáta do podzimních voleb Cindy McCainové. Dvojměstí Minneapolis St.- Paul také zažilo protiválečnou demonstraci, při které bylo zatčeno 284 protestujících.

Článek

Demonstrace začala poklidně pochodem městem kolem hokejové arény Xcel Centre, kde se koná sjezd republikánů. Sešlo se na něm jen deset tisíc lidí, především odpůrců války v Iráku, i když pořadatelé jich čekali 50 000. Právě za vlády republikána Bushe byla zahájena válka v Iráku.

:. Protiválečná demonstrace v Minneapolisfoto: Reuters/Eric Miller

Večer se ale situace přiostřila, jednotlivé skupiny demonstrantů házely kameny na místní banku i na vládní budovy, u nichž rozbili okna. Blokovali silnice a autům prořezávaly gumy.

:. Zadržení demonstranti v Minneapolisfoto: ČTK/AP

Byli natolik agresivní, že úředníci povolali Národního gardu, aby pomohla policii. Podle zpráv z policie byla polovina zadržených obviněna ze spáchání závažných trestných činů.

:. Policisté na kolech zatýkají v Minneapolis demonstranty.foto: Reuters/Nicholas Kent Nerburn

Hurikán tématem sjezdu

Pondělní program sjezdu byl kvůli hurikánu Gustav zkrácen z osmi na dvě a půl hodiny, většina bodů programu ale byla odvolána. I Laura Bushová a Cindy McCainová hovořily především o tom, jak pomoci lidem postiženým hurikánem Gustav.

„Naší prioritou je zajistit bezpečnost a dobrý život těch, kdož žijí v oblasti Mexického zálivu,“ uvedla Bushová, jejíž manžel byl kritizován za laxní přístup k následkům hurikánu Katrina z roku 2005. Zmínila, že George Bush je tentokrát v postižené oblasti, kde jedná s místními úředníky o tom, jakou potřebují pomoc od federální vlády.

:. Laura Bushová a Cindy McCainová (ve žlutém) hovoří na sjezdu republikánů. foto: Reuters/Shannon Stapleton

„Když nastanou takovéto události, všichni si uvědomíme, že jsme především Američané a že naše americké ideály budou procházet všemi politickými stranami,“ dodala Bushová

Také Cindy MCCainová hovořila ve stejném duchu, zmínila, že její muž řekl, že nastal čas, kdy jsme smekli republikánské klobouky a nasadili si naše americké“. Vyzvala všechny, aby obětem přispěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám