Hlavní obsah

V městě duchů New Orleans zůstali jen tvrdohlavci čekající na soudný den

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Amerika tají dech. K jejím břehům se od Mexického zálivu žene hurikán Gustav a Louisiana zažívá novodobý exodus. Domovy opustily dva milióny lidí a v hlavním městě jazzu New Orleansu skoro nikdo nezůstal. Až na pár tvrdohlavců, kteří v místních barech čekají svůj poslední den.

Článek

Zatímco byly všechny výjezdové silnice z města v neděli beznadějně zablokované, Jack Bosma zabednil okna s tím, že se nikam nehne. Po setmění začalo pršet do mrtvých ulic. Jen tucet lidí se na Bourbon Street bavilo v baru Johnny White’s, který nezavřel ani když před třemi lety hurikán Katrina zdevastoval tři čtvrtiny města.

„Myslím, že umřu, tak si říkám, že můžu utratit peníze, protože už na tom nesejde,“ řekla Chelsea Leightonová, zatímco za popíjení pumpovala hotovost do herního automatu. Ve vedlejším nočním podniku Larry Flint’s Hustler Club vystoupila jedna striptérka. „Zavírám na závory, ale mezitím chci, aby se lidi bavili s tím, že není konec, jak každý tvrdí,“ řekl agentuře AFP manažer klubu John Olmstead.

Podle úřadů je rozhodnutí zůstat ve městě více než špatné. Předem daly najevo, že od nich nikdo pak nemůže očekávat pomoc, evakuace byla povinná.

Prodejny zbraní byly v uplynulých dnech v obležení. Lidé se vyzbrojovali v obavě před bezuzdným rabováním, které následovalo po řádění Katriny.

Jednosměrná jízdenka

S posledním vlakem, který New Orleans v neděli opustil o půl šesté večer místního času, se spousta lidí se svým městem možná loučila naposledy. „Před třemi lety mi hurikán sebral všechno, co jsem měla, a teď odsud musím znovu jen s uzlíčkem základních potřeb,“ řekla uplakaná Erica Brownová. „Myslela jsem, že nás to už nikdy nepotká,“ přisvědčila jí Mary Decareauxová.

:. Kolony automobilů zablokovaly v neděli výjezdy z města. foto: Reuters

Darryl Campbell z New Orleansu odjel už v sobotu odpoledne. Po deseti hodinách strávených v dopravní zácpě svištěl v autobuse po dálnici vstříc neznámé budoucnosti možná v Arkansasu. Z reproduktorů zněl jazz a skoro padesát lidí na palubě se shodlo, že se zpátky možná nevrátí. „Myslím, že se z Arkansasu vydám k horám v Georgii,“ řekl jeden muž. „Dal jsem si v New Orleansu rok a půl. Město se ale ještě nevzpamatovalo po Katrině. Je čas jít,“ dodal.

Mike Watson, který v New Orleansu žil dlouhá léta, souhlasí. Prý ho unavily vysoké nájmy způsobené nedostatkem bytů po Katrině, který teď ohrožuje další hurikán.

Policisté měli čas odvézt rodiny, jeli i domácí miláčkové

Vedle statisíců lidí město opustila také zvířata. Při jejich záchraně pomáhali ochranáři. Vystěhovali přes 500 domácích miláčků. „Měli jsme tu ještěrky, ptáky, psy, kočky, zajíce a dokonce prase. Jeden mastif byl tak velký, že jsme museli objednat speciální bednu.

Vedení neworleanské policie se při Katrině poučilo. Svým téměř patnácti stovkám zaměstnancům dalo placené volno, aby mohli dostat své rodiny do bezpečí. Spousta policistů byla po Katrině označována za zbabělce, protože nepomáhala lidem. Policisté se bránili, že museli volit mezi příbuznými a cizími lidmi. Tentokrát prý v městě zůstalo 97 procent z nich, aby pomohli chránit opuštěné majetky.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Gustav má na svědomí už 68 obětí

Řádění tropické bouře Gustav si podle čtvrtečních zpráv vyžádalo v oblasti Karibského moře už 68 obětí. Nejvíce postiženo bylo Haiti, přes které se bouře...

Výběr článků

Načítám