Hlavní obsah

McCain kritizoval Bushe hlavně za mučení vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ST. LOUIS

Prezidentský kandidát amerických republikánů John McCain v neděli místního času kritizoval současného prezidenta George Bushe za to, že jeho vláda povolila mučení vězňů. McCain, který sám byl vězněn a týrán ve Vietnamu, označil mučení vězňů za jeden z hlavních bodů, v nichž se s Bushem rozchází.

Článek

V rozhovoru pro stanici Fox News arizonský senátor zdůraznil, že je proti jakémukoli mučení vězňů. Bush sice opakovaně veřejně prohlásil, že Spojené státy nepraktikují mučení vězňů, McCain však poukázal na to, že nedávná zpráva ministerstva spravedlnosti přiznává používání některých praktik fyzického týrání vůči osobám podezřelým z terorismu.

"Ve zprávě se konstatuje, že vůči vězňům se používá se souhlasem vlády například takzvaný waterboarding (praktika vyvolávající u vězňů pocit topení). A to je podle mě mučení," řekl McCain v rozhovoru, který agentura Reuters hodnotí jako jedno z dosud nejkritičtějších vystoupení senátora na adresu prezidenta Bushe.

McCain uvedl, že se s Bushem rozchází i v řadě dalších bodů, a jmenoval konkrétně přístup nynější vlády ke změnám klimatu a globálnímu oteplování nebo vysoké výdaje z federální pokladny. "První, co budeme muset udělat, bude omezit výdaje," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám